PeterVerpoorten

Een groene politieke weblog uit Herentals

woensdag, juli 26, 2006

Achter de feiten aan lopen

Elke dag merk je het aan de benzinepomp: de naft is duur. Héél duur. En alle analisten zijn het er over eens: de kans dat er een significante daling verwacht kan worden is klein. Zelf als Israël en Hezbollah ineens dikke vrienden worden, zelfs als alle Iraki's ineens met de Amerikaanse vlag gaat zwaaien, en zelfs als Osama bin Laden zich samen met al zijn getrouwen aangeeft aan de coalitietroepen om voor de rechtbank te verschijnen voor zijn wandaden. Immers is de vraag naar olie groter dan ooit, en zolang de vraag het aanbod dicht benadert (wat momenteel het geval is) is er voor producenten weinig aansporing om de prijs te laten dalen.
In de Verenigde Staten is er dan ook een groot debat aan de gang, in de politiek, in de opiniestukken van de Washington Post en de New York Times, op televisie en in de maatschappij. Hoe moeten we dit aanpakken? Immers begint men daar stilaan in te zien dat dit een onhoudbare situatie is: men is immers voor de olie afhankelijk van louche en wankele regimes in het Midden - Oosten.
Onafhankelijkheid op energievlak is een politieke prioriteit. Men is daar in alle ernst aan het onderzoeken of men de economie kan laten draaien op alternatieve energievormen, en in de volgende jaren mag je dan ook ernstige politieke initiatieven verwachten om het land afstand te doen nemen van zijn afhankelijkheid van olie uit het midden - oosten, en waarschijnlijk zelfs van olie in het algemeen.
We staan met andere woorden op een belangrijk punt in de economische geschiedenis: het einde van de tijd van een op olie draaiende economie.
Echter dienen we vast te stellen dat in België het debat op geen enkele wijze gevoerd wordt. Wij gaan weer afwachten tot de rest van de wereld al lang zijn eigen lot in handen heeft genomen. Er is geen onderzoek, er is geen overleg tussen politiek en wetenschap, er is zelfs geen politiek besef van het feit dat de bevolking een duidelijk initiatief verwacht.
België heeft een aantal universiteiten van wereldklasse. Waar zijn wij op het vlak van onderzoek naar alternatieve brandstoffen, wind- en zonne - energie? Waar is de politiek om initiatieven te nemen tot onderzoek, om initiatieven te nemen om de bevolking ertoe aan te zetten zuiniger om te gaan met brandstof en energie? Voor de zoveelste maal vertoont onze politieke kaste een gebrek aan politieke visie, gebrek aan durf om aan de bevolking duidelijk te maken dat er af en toe wat inspanningen nodig zijn, om anders te gaan leven.