PeterVerpoorten

Een groene politieke weblog uit Herentals

woensdag, juni 28, 2006

De Limburgers heten u welkom

Zéér goed nieuws vandaag op de nieuwswebsite van de BRT. Na jaren ons verboden te hebben om onze eigen borden aan de provinciegrenzen te plaatsen, komen nu eindelijk de vertrouwde borden waarop staat 'De Limburgers heten u welkom' terug! Eén of andere idioot had die jaren geleden buiten de wet gesteld, omdat ze de eenheid van Vlaanderen zouden ondermijnen (er is één Vlaanderen, en 'Limburgers' zijn niet anders dan anderen, dus ze mogen niet hun eigen borden hebben). U lacht, maar dit is effectief waarom die borden moesten verdwijnen.
Dit is trouwens ook de reden waarom het Vlaams Blok en de N-VA de provincies willen afschaffen. De samenhang tussen de Limburgers ondermijnt volgens hen de Vlaamsche identiteit. Onze verbondenheid met onze gouwgenoten aan de andere kant van de Maas zorgt ervoor dat mensen hun Vlaamsch fascisme en racisme minder snel slikken, en daarom moet de provincie Limburg verdwijnen, en vanuit Brussel bestuurd worden.
Niet zolang ik er ben! En trouwens, in Ham hebben we ons 'de Limburgers heten u welkom' bord altijd laten staan!
De Limburgers heten ons weer welkom (BRT Nieuwsnet, 28.06.2006)
wo 28/06/06 - De provincies Belgisch- en Nederlands-Limburg gaan vanaf vandaag aan hun provinciegrenzen hetzelfde welkomstbord plaatsen.
Daarop komt opnieuw de tekst "De Limburgers heten u welkom". De afgelopen jaren stond op de borden "De provincie Limburg heet u welkom", maar dat zou volgens de deputatie te weinig de gastvrijheid uitstralen.
Wat wel verschilt op de borden, is het wapenschild. Het eerste bord wordt vandaag in Stramproy in Nederland onthuld. In de komende dagen worden ook de andere borden geplaatst.

3 Comments:

At 11:15 p.m., Blogger Sascha said...

Peter,

Ik denk wel dat het laten staan van dat bord eerder met vergetelheid (ik zou het woord laks niet durven gebruiken) te maken heeft dan met rebellie. maar toch, een nieuwe overwinning voor de limburgers.

Sascha (derde plaats, SP.A provincieraadslijst Limburg)

 
At 9:56 p.m., Blogger Muggenbeet said...

succes met je blog.

 
At 5:45 p.m., Blogger Peter Verpoorten said...

Eerst en vooral: het afschaffen van de provincies is een programmapunt van het Vlaams Blok en de N-VA. Ik stel dus enkel vast uit welke hoek dat voorstel komt, en op basis van hun programmateksten geef ik aan welk de beweegredenen er achter zijn.

De provincies zijn trouwens ontzettend nuttige 'administratieve entiteiten'. Zij zijn het bestuursniveau dat het dichtst bij de burger staat, en toch grootschalig genoeg om een politieke discussie op voldoende hoog niveau mogelijk te maken.

Dat dit niet gebeurd, heeft te maken met het feit dat provincies niet voldoende bevoegdheden hebben. Op die manier kiezen weinig politici voor de provincie om te gaan zetelen. Het herwaarderen van dit niveau, met werkelijke bevoegdheidspakketten, brengt de politiek al een héél pak dichter bij de burger.

Bovendien ben ik voorstander van een rechtstreekse verkiezing van de gouverneur, die zelf zijn bestendige deputatie mag aanduiden. Op deze manier creëer je een bijkomende drijfveer voor toppolitici om te kiezen voor de provincie. En de dualiteit tussen de provincieraad en de gouverneur is een waarborg voor discussies over werkelijke problemen.

Op deze manier brengen we de politiek toch al een héél stuk dichter bij de burger. Alles over Limburg in Brussel laten beslissen is immers het directe gevolg van de provincies afschaffen. Dat kan volgens mij niet de bedoeling zijn.

 

Een reactie posten

<< Home