PeterVerpoorten

Een groene politieke weblog uit Herentals

dinsdag, juni 27, 2006

Compleet van de wereld

Als geschiedschrijvers later terugkijken op de huidige paarse regering, zullen ze overvallen worden door verbazing. Wat bezielde de mensen om een figuur als Guy Verhofstadt zonder leiband te laten rondlopen? Ons land wordt geconfronteerd met een aantal ernstige uitdagingen (broeikaseffect, vergrijzing en pensioenen, verkeersopstoppingen tot in het oneindige, enorm dure ziekteverzekering, concurrentie van lage loonlanden,...). Echter hebben wij een eerste minister, de leider van dit land, die niets anders doet dan zijn goesting.
Verhofstadt is totaal het spoor bijster, en heeft zich op zijn hobby's gestort, terwijl het land maar voortmoddert. Zijn hobby - project is voornamelijk de Europese Unie. Die zit nochtans ook behoorlijk op zijn gat, en alle Europese regeringsleiders zijn het er over eens dat men dat maar even moet laten bekoelen. Daar gebeurt de eerstvolgende twee jaar dus niks. Verhofstadt daarentegen blijft vrolijk het enige waanzinnige plan na het andere lanceren, en daar zijn volledige tijd in stoppen om die aan te prijzen.
Na de dramatische gebeurtenissen op de bus in Antwerpen, vond hij het dan toch nodig om van zijn berg neer te dalen. In plaats van discreet zijn medeleven te betuigen met de familie, vond hij het nodig om te beginnen campagne voeren voor de komende gemeenteraadsverkiezingen.
De wet op de voorwaardelijke invrijheidsstelling moest worden verstrengd. Dit terwijl iedere advocaat weet dat die wet al niet fatsoenlijk werkt, omdat de regering te weinig middelen vrijmaakt. Op die manier is voorwaardelijke invrijheidsstelling voor veel gevangenen iets waarvan ze wel eens gehoord hebben, maar dat ze toch nooit gaan krijgen.
Maar het allerergste is natuurlijk het feit dat de vermoedelijke daders minderjarigen zijn, en dus totaal niet onder de wet voorwaardelijke invrijheidsstelling vallen! Met andere woorden: Verhofstadt probeert gewoon voor de gemeenteraadsverkiezingen te doen uitschijnen dat de VLD 'hard is voor criminelen'. Het zal hem worst wezen wat die man op de bus is overkomen. Het schaamteloos misbruiken van een menselijk drama als dit, moet je onze premier dus niet leren. Hij doet, zoals altijd, zijn goesting, tot meerdere eer en glorie van zichzelf.
Het is tijd voor een nieuwe eerste minister. Een eerste minister die werk ziet, en er werk van maakt. Een eerste minister die aan de mensen denkt, en niet aan zichzelf.