PeterVerpoorten

Een groene politieke weblog uit Herentals

woensdag, mei 31, 2006

Criminele allochtonen - Deel 2

Ik moet vaststellen dat mijn blog het beleid reeds begint te beïnvloeden. Nauwelijks had ik het vorige bericht gepost, of dit verscheen op de website van De Standaard:
Onderhandelingen met Marokko over overdracht gevangenen
BRUSSEL - België wil dat meer Marokkaanse criminelen hun celstraf volbrengen in Marokkaanse gevangenissen. De Belgische en Marokkaanse ministers van Justitie gaan daartoe onderhandelingen opstarten. Dat heeft premier Guy Verhofstadt woensdag aangekondigd na afloop van een onderhoud met zijn Marokkaanse collega Driss Jettou.
Om de overbevolking in de Belgische gevangenissen aan te pakken, stelde Verhofstadt vorige week al voor om gedetineerden van vreemde origine hun celstraf in hun land van oorsprong te laten volbrengen. De premier wees erop dat 32 procent van de buitenlandse gevangenen in de Belgische gevangenissen van vreemde origine zijn. Dertien procent van hen zijn Marokkanen.
Verhofstadt sneed de problematiek aan bij zijn Marokkaanse ambtgenoot. ,,Beide partijen kwamen overeen om de overdracht van gevangenen naar hun land van oorsprong nader te onderzoeken, met het oog op de eventuele uitbreiding van het bestaande bilateraal verdrag - dat enkel de vrijwillige overdracht regelt- naar niet-vrijwillige transfers van veroordeelden''.
De justitieministers van beide landen gaan daartoe onderhandelingen opstarten. België is alvast bereid samen met Marokko begeleidende ondersteuningsmaatregelen uit te werken. Verhofstadt en Jettou wisselden ook van gedachten over de bestrijding van racisme en intolerantie. De Marokkaanse eerste minister brak in die context een lans voor de opname van het onderricht van de Arabische taal, als een optievak, in het reguliere
onderwijs.

1 Comments:

At 2:44 a.m., Anonymous Anoniem said...

Bedankt voor een interessante blog

 

Een reactie posten

<< Home