PeterVerpoorten

Een groene politieke weblog uit Herentals

donderdag, juni 08, 2006

Zondagsrust voor iedereen

De zondagsrust. Eén van de grote verwezenlijkingen van de sociale strijd. De socialisten en de christelijke arbeidersbeweging hebben hand in hand gestreden voor de rechten van de arbeider en de kleine winkelier, en de zondagsrust is één van de grote verwezenlijkingen van die strijd.
De socialisten vonden dat de werknemers recht hadden op rust, de christen - democraten vonden dat ook, en meer bepaald op de dag des heren.
Voor mijn generatie is de zondagsrust vanzelfsprekend.
Echter zijn er kwaadaardige liberalen, meestal West - Vlamingen blijkbaar, genre Vincent Van Quickenborne en Bart Tommelein, die vinden dat de economie moet doordraaien op zondag (als de economie doordraait gaan de mensen ook doordraaien, maar dat is uiteraard bijzaak voor onze liberale vrienden).
De winkels moeten kunnen openblijven op zondag, voor onze liberale tafelspringers. Dat de grootwarenhuizen en de grote winkels hiermee geen probleem hebben, spreekt vanzelf. Zij werken met personeel in een ploegenstelsel. Dat de kleine winkeliers, die zelf in de winkel staan, zo helemaal geen rust meer hebben, omdat ze meegesleept worden in deze moorddadige concurrentie, zal de liberalen worst wezen. Als de grote winkels open zijn, moeten de kleine ook open doen, anders verliezen ze cliënteel.
Concurrentie is blijkbaar het hoogste goed voor de liberalen, en als er mensen kapot geconcurreerd worden, dan is dat maar zo. Tot zover de illusie dat de VLD er is voor de zelfstandigen. De VLD is er blijkbaar alleen voor de grote kapitalisten, die personeel voor zich kunnen laten werken. De kleine zelfstandigen moeten hun plan maar trekken.
Zondag is een dag om te rusten. Als sociaal en christelijk politicus, spreekt dat voor mij vanzelf.
De vrije markt is het beste economische systeem. Maar we moeten als linkse politici duidelijk er voor kiezen, dat er dingen belangrijker zijn als de vrije markt zelf. De vrije markt is een middel, geen doel op zich. Het welzijn van de mensen is het doel. Ook het welzijn van de kleine zelfstandige ondernemer. En daarom horen er op zondag géén winkels open te zijn.