PeterVerpoorten

Een groene politieke weblog uit Herentals

woensdag, juni 07, 2006

Een stevig Vlinderbeleid

Het weer wordt stilaan beter, en steeds vaker zitten mensen op een terrasje een frisse pint te drinken, en wat te mijmeren in het zonnetje. Op een bepaald moment vragen de meeste mensen zich dan ook af: 'Waar zijn in godsnaam alle vlinders gebleven?!'
Belgiƫ prijkt op een weinig benijdenswaardige eerste plaats op de Europese ranglijst van landen waar de dagvlinderstand het hardst achteruit gaat. In de afgelopen 25 jaar is het aantal dagvlinders in ons land met liefst driekwart afgenomen. Dat blijkt uit een studie van Britse onderzoekers die de ontwikkeling van de Europese vlinderstand in kaart hebben gebracht. Het verlies aan vlinders komt volgens de onderzoekers doordat er steeds minder leefgebied voor de insecten overblijft. Ze leiden een betrekkelijk kort leven en stellen zeer kieskeurige eisen aan hun leefomgeving.
Niemand kan op zijn eentje de wereld veranderen. Maar als iedereen zijn steentje bijdraagt, dan komen we er wel. Daarom zullen SP.a en Groen!, die in Ham tezamen naar de verkiezingen gaan, in de volgende gemeenteraad samen een stevig Vlinderbeleid voeren. We zullen onderzoeken hoe de gemeente Ham zijn gronden zo kan beheren, dat we de bedreigde vlinders alle leefruimte geven die ze nodig hebben. En we zullen in samenspraak met de natuurverenigingen een voorlichtingscampagne op touw zetten, zodat alle inwoners van Ham hun steentje kunnen bijdragen om het de vlinders in hun eigen tuin zo aangenaam mogelijk te maken.
Wij doen geen loze beloften voor de verkiezingen, maar op een stevig vlinderbeleid mogen onze kiezers rekenen vanaf 2006!