PeterVerpoorten

Een groene politieke weblog uit Herentals

dinsdag, juni 27, 2006

Solidariteit met zieke mensen

De regering heeft blijkbaar een nieuwe manier gevonden om zuurverdiend belastinggeld op te smossen:
Agenten krijgen geld om gezond te blijven (De Standaard, 27.06.2006)
BRUSSEL - Vanaf 1 juli volgend jaar krijgen politieagenten die met pensioen gaan een eindeloopbaanpremie die afhangt van het aantal ziektedagen dat ze (niet) hebben opgenomen. Dat schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.Net als alle andere overheidsambtenaren heeft een politieman 'recht' op 30 betaalde ziektedagen per jaar. Voor iemand die gedurende zijn hele loopbaan niet of nauwelijks afwezig is geweest wegens ziekte, kan dat tegen het pensioen oplopen tot een 1.000-tal niet-gebruikte ziektedagen.In het protocolakkoord dat de regering met de top van de federale politie en de vakbonden heeft bereikt, kan een gewone agent voor die dagen een premie tot 8.000 euro netto opstrijken, een korpschef het dubbele.Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael hoopt op die manier oudere politiemensen langer aan het werk te houden. De premie is volgens hem minder duur dan het vervangen van een agent die met ziekteverlof gaat. Sommige vakbonden vinden de premie echter fundamenteel oneerlijk tegenover zieken.
Mijn voorstel tot hervorming van de ziektewet...
...is heel eenvoudig. Ben je ziek? Geen probleem. Je mag thuisblijven mits een briefje van je huisdokter. Wil je echter ook nog eens betaald worden, dan dien je te beschikken over de goedkeuring van een speciale door de regering aangeduide controle - arts. Enkel degenen die erkend zijn door zulke controle - artsen kregen ziektevergoeding. De praktijk van de huisarts plat te lopen voor doktersbriefjes is een wijd verspreid gegeven in dit land, en daar moet het maar eens gedaan mee zijn. Hardwerkende mensen betalen voor een heel legioen van pipo's die maandag hun bed niet uitraken. Dus het opsparen van ziektedagen? Geen probleem... Wil je voor die opgespaarde ziektedagen ook betaald worden, dan zorg je maar beter dat je ècht ziek bent.
Wij zijn voor solidariteit met mensen die geen werk vinden, en wij zijn voor solidariteit met mensen die lichamelijk niet in staat zijn om te werken. Maar een samenleving mag geen profiteurs tolereren. Op die manier maak je elke solidariteit verdacht, en help je de sociale zekerheid naar de haaien.