PeterVerpoorten

Een groene politieke weblog uit Herentals

dinsdag, mei 30, 2006

Kernenergie broodnodig ?!

Leerrijk bericht in het Belang van Limburg van vandaag:

Belg verbruikt 32 procent elektriciteit te veel

De Belgische gezinnen behoren tot de grootste energieverbruikers van Europa. Door enkele kleine aanpassingen kan gemiddeld 32 procent worden bespaard op de elektriciteitsrekening. Dat blijkt uit een onderzoek van de UCL (Université Catholique de Louvain) uit Louvain-la-Neuve en VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek).

Enkel in Spanje, Portugal en Italië is de isolatie van woningen nog slechter dan in België. De inwoners van ons land zijn bovendien niet bezorgd om de impact van hun energieverbruik op het milieu.

Volgens de onderzoekers van de UCL en de VITO moet de overheid dringend op een andere manier over energiebesparing communiceren en zelf het goede voorbeeld geven.

HBVL 30.05.2006

Dit berichtje bewijst voor de zoveelste maal de waardeloosheid van het argument, dat we kernenergie nodig zouden hebben. Rechtse figuren stellen de uitstap uit kernenergie in vraag, omdat 'we ons huidig energieverbruik niet op een andere manier kunnen volhouden'.

Het probleem is natuurlijk het feit dat we in België schandelijk veel energie gebruiken, maar dat wordt als de gewoonste zaak van de wereld voorgesteld. We versmossen enorme hoeveelheden energie, en dan hebben we kerncentrales nodig om dat te kunnen blijven doen. Terwijl dat we onze kinderen met de last van het kernafval opzadelen. Want daar heeft men nog steeds niet het flauwste idee van, wat men daar in godsnaam mee moet aanvangen.

Laat onze overheid eens beginnen met de straatlampen uit te doen. Uit onderzoek blijkt immers dat straatlampen het verkeer onveiliger maken, in plaats van veiliger ( de eerste drie weken zijn de mensen oplettender, daarna treedt gewenning op). Bovendien wordt zo het dag en nachtritme van onze dieren verstoord. Tenslotte: wie kent er in België nog iets van de sterrenhemel (niemand, want je ziet 'm niet meer).

Als de overheid het goede voorbeeld geeft, dan kan men met meer overtuiging de burgers aanzetten tot energie besparen. En dan redden we het misschien wel met windmolens en andere alternatieve energiebronnen, en zonder kerncentrales.

In ieder geval is het véél leuker met kerstmis, wanneer de lampjes wèl aangestoken worden. Dan zie je tenminste het verschil met de rest van het jaar.

Tot slot wil ik er even aan toevoegen dat we uiteraard onderzoek moeten blijven doen naar kernenergie. De ontdekking van het atoom is één van de mijlpalen in de geschiedenis van de mensheid, en we moeten onze intellectuele grenzen blijven verleggen. Echter zijn we niet als goede huisvaders bezig, wanneer we voor onze energieproductie afhankelijk worden van een energiebron die we nog niet tegoei begrijpen en kunnen hanteren. Dus onderzoek is levensbelangrijk. Dat wou ik er nog even aan toevoegen, omdat bepaalde mensen de neiging heeft om iemand die een groen standpunt verdedigt, af te schilderen als vijandig ten opzichte van technologie en ontwikkeling. Niet dus. Maar je begint niet als een leerling tovenaar met industrieën waar je de volgende paar miljoen jaar niet weet waar je met het afval moet blijven.

1 Comments:

At 8:42 p.m., Blogger Sascha said...

Uitstappen uit energie is natuurlijk ook bevorderend voor onderzoek naar alternatieve bronnen en dat is evenzeer hoogtechnologisch onderzoek. Verwijs dan ook nog even naar Scandinavië, waar de meest strenge milieuwetten heersen maar ook de meest performante economiën zijn van Europa. Dit omdat in Scandinavië "beleid" wordt gevoerd waar bedrijven rekening mee kunnen houden de komende 20 jaar. In belgië is het gisteren vis, vandaag vlees en morgen, "dat weten we niet".

Toch wat betreft de straatlampen; ik zou dat toch maar tegoei uitleggen aan de bevolking en voor degenen die zich veiliger mét licht voelen een aanvaardbaar compromis voorstellen. niet?

 

Een reactie posten

<< Home