PeterVerpoorten

Een groene politieke weblog uit Herentals

vrijdag, april 06, 2007

Internering

Ik had deze week nog een keer het genoegen om een geïnterneerde bij te staan voor de Commissie ter Bescherming van de Maatschappij in de gevangenis van Merksplas.
Indien iemand een misdrijf pleegt, en zich op het ogenblik van het plegen van het misdrijf en op het ogenblik van de bestraffing in staat van geestesstoornis bevindt, dan kan je die man bezwaarlijk een straf opleggen. Immers beseft hij onvoldoende wat hij gedaan heeft, en kan hij ook géén lessen trekken uit een bestraffing.
In België bestaat er dan echter de mogelijkheid tot internering: Als de geestesgestoorde misdrijfpleger een gevaar voor de maatschappij oplevert, dan kan men hem voor onbepaalde duur opsluiten.
De Wet tot Bescherming van de Maatschappij, die dit alles regelt, voorziet in twee aspecten voor deze 'maatregel' (want dus expliciet géén straf): enerzijds het beschermen van de maatschappij tegen de geestesgestoorde misdrijfpleger, anderzijds de gedwongen verpleging van de geïnterneerde. Een zeer goede en evenwichtige wet, met andere woorden.
Maar, en dan komt de aap natuurlijk uit de mouw: er is nooit geld voorzien om die wet fatsoenlijk uit te voeren. Zodat de geïnterneerden wel opgesloten worden, maar niet verpleegd... Immers zijn de ziekenhuizen die daarvoor nodig waren nooit opgericht, waardoor het grootste deel van de geïnterneerden gewoon in de gevangenis zit weg te kwijnen.
En één keer om de zes maanden mogen de mannen eens voor de Commissie ter Bescherming van de Maatschappij verschijnen, die dan beslist aangaande het verdere verloop van hun internering (maar die dus eigenlijk weinig kan doen, aangezien er géén middelen voorhanden zijn).
In de gevangenis van Merksplas, waar ze met een paar honderd geïnterneerden bij elkaar zitten op een hoopje, is er dan bovendien ook nog een ernstig tekort aan personeel voor de begeleiding van de zoektocht van geïnterneerden naar een plaatsje in de reguliere psychiatrie (of in de speciaal beveiligde pilootprojecten voor 'forensische psychiatrie'). Je kan van geestesgestoorden toch niet verwachten dat ze zelf alle nodige formaliteiten voor intake - procedures afhandelen, maar daar komt het in de praktijk wel op neer.
Nu, wat mijn cliënt betrof, waren we er uiteindelijk wel in geslaagd om een aanvraag op te starten voor een opname in een psychiatrisch ziekenhuis. Dit klinkt véél simpeler dan het in werkelijkheid is, aangezien er daarvoor stukken van het dossier door de gevangenis moeten worden overgemaakt aan het psychiatrisch ziekenhuis (en dat je daar dus de medewerking van de begeleidende diensten voor nodig hebt). Na héél veel bloed, zweet en tranen hadden we die mensen dus ertoe kunnen bewegen om het dossier over te maken aan het psychiatrisch ziekenhuis.
Groot was dan ook onze verbazing toen wij in de adviezen van de gevangenisdiensten aan de CBM lazen:
'X wil psychiatrische ziekenhuizen aanschrijven. Wij hebben echter bedenkingen bij het nut hiervan. Uit de risicotaxatie blijkt een psychopate persoonlijkheid. Wij adviseren dan ook behoud te Merksplas.'
Ondanks alle mogelijke verweer van onze kant, heb ik gisteren te horen gekregen dat de CBM deze adviezen gevolgd is. Mijn cliënt, die dus al drie jaar zonder verpleging in de gevangenis zit, heeft dus op dit moment géén enkel uitzicht meer om vrij te komen. Immers, zelfs als er een psychiatrisch ziekenhuis bereid zou zijn om hem op te nemen (wat al zeer betwijfelbaar is, gezien de adviezen die zij dus vanuit de gevangenis hebben gekregen), dan bestaat er géén mogelijkheid om hem effectief naar het ziekenhuis te laten gaan, aangezien die mogelijkheid niet voorzien is in de beslissing van de CBM...
Je kan u dat onmogelijk voorstellen wat zoiets betekend, om jarenlang in mensonterende omstandigheden opgesloten te zitten, zonder enige verpleging, zonder enig uitzicht, tegengewerkt worden door alles en iedereen, en dat ze dan ook uw laatste hoop nog onder u uit stampen.
Dit is niet alleen een regelrechte schande, maar ook een inbreuk op de mensenrechten. Immers is België reeds in 1998 veroordeeld door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, omdat men mensen in de gevangenis interneerde zonder enige vorm van verpleging. Immers is het een fundamenteel mensenrecht dat de omstandigheden van uw opsluiting verband houden met de reden van uw opsluiting: misdrijf - bestraffing, geestesziekte - verzorging, geestesziekte en misdrijf - verzorging en beveiliging. Dit lijkt logisch, maar is het in België dus niet.
Het enige dat wij dan ook kunnen doen, op dit moment, is proberen via een dagvaarding van de Belgische Staat in kort geding de verzorging van cliënt binnen de gevangenis af te dwingen. Iets wat zéér logisch lijkt, maar bewijs maar eens dat je géén verzorging krijgt. En dat is tot op heden de struikelblok in een dergelijke procedure. Hopelijk acht men het hier als een begin van bewijs dat men in de adviezen zelf stelt dat men géén nut ziet in een psychiatrisch opname. Dan blijft echter de vraag welke verzorging nodig is: immers stellen de adviserende diensten in de gevangenis dat psychiatrische verpleging van mijn cliënt géén nut heeft. Welke rechter gaat daar een veroordeling voor durven uitspreken?

12 Comments:

At 2:04 p.m., Blogger rita said...

Ik ben geen specialiste in schrijven, maar wat ik gelezen heb ivm internering, vind ik dus verschrikkelijk hoe die mensen behandeld worden. Het gaat er ook om of ze uw gezicht kunnen zien of niet! Ik heb vandaag vernomen dat mijn vriend na 5 maanden gevangenisstraf toch nog geinterneerd wordt (voor stalking), waarom?? hij is absoluut gene crimineel ! en als hij opgesloten blijft, zal hij het ook NOOIT kunnen bewijzen.
Ik zie het al gebeuren.....ze zullen hem opsluiten voor jaren en geen man zal erover kraaien (behalve ik)
Nu ik uw brief gelezen heb, voel ik mijn nog slechter.
Ik kan alléén maar hopen dat het voor de geinterneerde ooit goed komt. Sommige verdienen een lesje, en dat vindt ik niet meer als juist, maar er zijn er veel die die straf niet verdienen.
Met vriendelijke groeten
Rita

 
At 9:54 p.m., Anonymous Anoniem said...

Tja, het is natuurlijk triestig zoiets. Maar ik zal je trachten uit te leggen waarom uw cliënt niet wordt opgenomen in een ziekenhuis. U zegt dat er sprake is van psychopathie? Ik neem dus aan dat er een PCL-R is afgenomen? Dit is een "risicotaxatie instument". Eigenlijk niet echt, maar het meet wel in welke mat men psychopate trekken heeft. Iemand met verhoogde score op de psychopathie-schaal, vertoont meer kans op recidive. Het probleem met psychopaten is dat de slaagkansen bij behandeling zeer gering zijn. Eigenlijk is er geen enkele behandeling voorhanden voor psychopaten. Langs de andere kant is het ook nog niet bewezen dat er geen behandeling mogelijk is van psychopaten. Instellingen staan zeer weigerachtig tegenover dergelijke patiënten. Meestal omdat ze niet echt meewerken en een storende invloed hebben op andere patiënten. De consensus is dat de behandeling van psychopaten een averrechts effect heeft. Ze worden enkel slimmer, sluwer en sociaal wenselijker. Nog wat over de PCL-R? Het is een schaal met een score tot maximum 40. Normale mensen scoren zo rond de 5 ptn, ja we zijn allemaal een beetje psychopaat. Vanaf een en score hoger dan 18, kan men spreken van psychopathie, een score rond de 35, spreken we van kernpsychopathie. Sommige ziekenhuizen zullen nog een mensen met een score van rond de 25 opnemen. Tja, het is niet eerlijk, maar een serieuze behandeling is er momenteel niet voorhanden. Toch willen sommigen een poging ondernemen. http://www.forensischepsychiatrie.be/modules.php?name=News&file=article&sid=44

 
At 2:12 p.m., Anonymous Anoniem said...

Zelf ben ik geinterneerd sinds november 2000. Ik heb als sindsdien al tweemaal de gevangenis opnieuw mogen opzoeken.
VOV, eerste keer, ongedaan gemaakt, daar ik persoonlijk de cbm niet had ingelicht, dat ik voor langere periode de psychiater niet kon bezoeken wegens veel werk. de psychiater was op de hoogte, en de justitieassistente. Die haar job dan niet naar behoren uitoefend, en door mijn raadsman werd ontzet, van haar taak voor mijn dossier. Dit voorgelegd op een zitting van CBM.
Daardoor, heb ik dan weer 2,5 jaar in de gevangenis moeten doorbrengen.
Nu geniet ik al ruim 7 maand weer van een vov, doch ik moet me in het kort gaan ontbieden bij CBM. Mijn raadsman heeft al contact proberen op te nemen met de voorzitter van CBM, om meer te weten te komen WAAROM?
De schrik zit me weer in het lijf, wat is er niet goed, of wat interpreteren ze weer anders? Mijn huidige justitieassistente, zei me dat haar verslag, nochtans positief was.
Ja, geinterneerd zijn, is steeds leven met de schrik in je lijf.
Met groeten C.D.

 
At 9:28 p.m., Blogger Unknown said...

risicotaxatie...
door wie gebeurt dit ?
-door de psychiater, die terloops "forensisch" geschoold is en daarbovenop nog wat "taxatiecursus" gevolg heeft in een verloren weekend.
-en op alle gewone psychiatrische afdelingen is er een boekhouding -low, -medium, -high risk. Dat heeft vooral met verzekeringspolissen en arbeidsongevallen van de verpleging te maken.

Het zit in een geheime rubriek van het medisch dossier...(recht op inzage ?)

Het item is per se onduidelijk , de gevolgen voor de "patiënt " groot.

Eigenlijk is het een medische en juridische diagnose. Zij zou uiteraard tegensprekelijk moeten zijn( de therapeutische exceptie hierin is ontoelatbaar) in een .. procedure... weeral !

 
At 12:04 p.m., Blogger Tavistock Institute of Human Relations said...

Hoort allen goed,geïntresseerden en geïnterneerden hierbij verklaren we de strijd aan te gaan,met deze gitzwarte smet op het blazoen van onze rechtstaat,de toepassing van de interneringswetgeving.Deze praktijken hebben al heraalde veroordelingen voor het
Europees Hof voor de Rechten van de mens te Straatburg.Het zijn inbreuken tegen de Mensenrechten opgeleverd.Is België niet té mooi om zich aan dergelijke,structureel onrecht te laten onderwerpen?
Schendingen van de Mensrechten iets iets voor verre en gevaarlijke landen,niet voor onze keurige rechtstaat.
Laat ik mij even voorstellen.Mijn naam is Michael Keuppens,ervaringsdeskundige
GGZ,7 collocaties,waarvan 4 gewonnen en
1 interneringsproces,vrijspraak in eerste aanleg en bevestiging van het vonnis in beroep.Ik heb geluk gehad zou
je denken,maar er is meer.Mijn sociale
netwerken hebben mij gered van het lot
van mijn bijna lotgenoten.Zo is mijn oom,Christian Devel,eerste voorzitter van het Hof van Beroep te Antwerpen.
Mijn achternonkel is Dr.Prof.Jozef Peuskens,directeur en hoofdgeneesheer van U.C.St Jozef te Kortenberg en één van meest dominante persoonlijkheid in de GGZ.Zelf heb ik Rechten moraalwetenschappen en psycho-analyse gestudeerd.Op dit moment ben ik ondervoorzitter van de VVGG (Vlaamse Vereniging Geestelijke Gezondheid) http://www.vvgg.be en lid van de Federale Commissie "Rechten van de Patiënt" en in beide functies zal ik de
strijd aanbinnen met dat gezwel op onze rechtstaat.Doch rechtsmiddelen alleen zullen niet volstaan er moet een sesibiliseringscampagne naar de publieke
opinie gebeuren om de Rechtschapen en Machtelozen in een alliantie te krijgen.
Wees dan klaar om mee alle kanalen te overspoelen met interactie zodat er een
ware Beweging ontstaat om de overheid zo
te hervormen conform de Europese bepalingen.Tot een rechtstaat die naam waardig.

 
At 7:38 a.m., Anonymous pascale said...

mijn broer is sinds oktober ook geïnterneerd en het verloopt nog steeds schrijnend anno 2010! zat in Gent tussen gewone criminelen en voelt zich enorm bestraft, ze worden ook behandeld als gedetineerden terwijl ze in fiete begeleiding en hulp nodig hebben!
gisteren gingen we op bezoek (van Beveren naar Gent zoals elke week), kregen we aan de receptie te horen dat hij was overgeplaatt naar merksplas! verleden dinsdag ben ik nog bij hem geweest en was daar nog geen sprake van, zelfs familie wordt NOOIT ingelicht van dewerking of overplaatsingen!!
Dit moet ZEER dringend veranderen, men weet van de problematiek af, maar men laat hun idd wegkwijnen en zij moeten nog steeds alle aanvragen voor eender wat ZELF naar voren brengen, hetgeen hun mentale handicap absoluut niet toelaat. zelfs advocaten hebben hier niks te zeggen! CBM beslist alles en doet NIKS! ben nu benieuwd naar de nieuwe vleugel te merksplas, zal dit de eerstkomende dagen wel ondervinden zeker, tijdens bezoek. SCHRIJNEND!!!
Pascale

 
At 8:54 a.m., Anonymous Anoniem said...

In 2008 verscheen een nieuwe Wet Internering in het Staatsblad.
De KUL, faculteit Rechten, wist toen al dat de UITVOERING na 2011 zou gebeuren.
Logica :
2009 : subsudiering en bouw van private forensiche afdelingen (volwassenen)in Bierbeek, Ziekeren ea.
2008 : bouw van jongerengevangenis op 1 km van Kortenberg.
2009 : Rekem : in de forensiche afdeling wordt Psychiater W. vervangen door Psychiaters van de Broeders van Liefde.
2010 : bouw en subsidiering private forensische afdelingen voor jongeren in Kortenberg.
En : Min. Declerck verklaart dat de 2 grote Forensische instellingen deels privé, deels Staat zullen zijn..
DUS : 2012 is goed voorbereid door Caritas en de Kerk. Hun laatste pedofielen dromen weer over hun almacht van 1500.

 
At 8:13 p.m., Anonymous Anoniem said...

ik kan dit bijna niet geloven.
Men verdwijnt zonder recht op verweer voor jaren achter de tralies ,onbehandeld en vaak niet terecht.
middeleeuws wn een schande op het blazoen van Belgie.

 
At 12:00 p.m., Blogger peeters said...

Waarom internering? Waarom hebben zgn "zieken" geen recht op recidive zoals de "gezonden" dat hebben. En wie stelt vast dat u "geestesgestoord" bent? Een schijnwetenschap waarmede "deskundigen" zich tegenspreken naargelang de partij, maar dan geldt het voordeel van twijfel niet, behalve bij een . . . jury (assisen). Let u ook op, het gaat over alle misdrijven, inclusief het pikken van een pakje sigaretten of een mondelige smaad of bedreiging! Er zijn zelfs "deskundigen" die betaald worden om u "geestesgestoord" te verkaren verklaren zonder u gezien of gehoor dte hebben. En aan wie hebben we deze schokkende sovjet-terreur te danken, ja, aan de politiekers, waaronder een massa advocaten. Dit staatsterrorisme heeft zijn bedoelingen, en niet alleen financiëel maar ook politiek. Financiëel gaat het dan niet alleen over een familie die iemand om zijn geld wilt likwideren maar ook advocaten die geld verdienen zolang iemand geinterneerd is - dus opgesloten blijft in de gevangenis, waaruit ze onmiddellijk zouden geraken met een kortgeding en een fikse dwangsom tegen de Belgische Staat. En wat te denken van likwidatie van echt politieke tegenstanders, hier en nu, in het vrije westen. Hoe schokkend ook, pers en media hebben bevel gekregen daarover te zwijgen zodat het niet bestaat. En dan maar jaarlijks Sacharov prijzen uitdelen en huilen tegen andere regimes in andere continenten zoals AI en Liga mensenrechten doen, wat een bende hypocrieten.

 
At 5:00 p.m., Anonymous Anoniem said...

Hi frіеnds, its іmpressіve
paragraрh abоut eԁucationanԁ completely dеfіned, keеp
іt up all thе tіme.

mу blog рost: click through the next page

 
At 1:03 p.m., Anonymous Anoniem said...

A nice yoke of shoes, it may be not most able the most marvy, not elevated priced, neither is the logo reputation, but it undeniably takes someone to outing the modern the public, Christian Louboutin Sale
exclusive you can examine the high spirits shoes you shouldn't change, it is possible that sought-after,though, the injured indeed.http://www.getasicsaustralia.com
A in reality state of affairs you commitment require encountered, walked about working on my splendour cabinets in countless styles of shoes so you observe magnificent, absolutely to upon. The value is superb isn't at the end of the day superb, like not affordable, comfortable composition be means of fashion, get good-looking people regard as old-fashioned ... turn into public notice to be altogether proud of unaffectedly difficult. Pick buying, in the long run decided on a twosome, wear two or three realize foot show, or not a chance to suit their clothes,http://www.mislouboutinaustralia.com
a trail to do that time? To for the time being up'd slightly bitter to always wear?

 
At 6:04 a.m., Anonymous Anoniem said...

Does уоur blοg hаve а contасt
pagе? I'm having trouble locating it but, I'd lіκe to shoot you an emaіl.
Ι've got some creative ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it grow over time.

Have a look at my web page http://www.sfgate.com

 

Een reactie posten

<< Home