PeterVerpoorten

Een groene politieke weblog uit Herentals

maandag, maart 05, 2007

Duister


Zaterdag 3 maart was het 'nacht der duisternis'. Eén nacht per jaar probeert de werkgroep Lichthinder van de Vereniging voor Sterrekunde de aandacht te vestigen op de rampzalige gevolgen van de nachtelijke verlichting van straten, monumenten en huizen op ons levensritme, op het leven van de nachtdieren, en op onze kennis van de natuur en de sterrehemel.


Wij van Natuurpunt Ham hadden samen met het Europlanetarium in Genk en met de gemeente Ham een eigen 'nacht der duisternis' - programma in mekaar gebokst. Tony Dethier van het Europlanetarium gaf een voordracht, er waren buiten een aantal telescopen voorzien, de gemeente Ham doofde een aantal uren de straatverlichting, en Natuurpunt had een 'dwaallichtjestocht' doorheen ons natuurreservaat 'De Rammelaars' opgesteld.


De opkomst lag hoger dan verwacht, en de weergoden waren onze activiteit duidelijk gunstig gezind. Hoewel we 's morgens nog een storm vreesden, trok de hemel in de namiddag helemaal open, en begon zowaar het zonnetje te schijnen. Dit maakte dat we een prachtig zicht hadden op hét evenement van deze nacht der duisternis: de volledige maansverduistering die we rond middernacht te zien kregen. De foto bij deze post geeft een goed idee van de rood - bruine kleur die de maan heeft, wanneer ze in de aardschaduw ondergedompeld is.

3 Comments:

At 7:24 p.m., Blogger Muggenbeet said...

Die tony Dethier, die ken ik, denk ik. Ooit nog les van gehad (fysica en scheikunde)in het college van Tessenderlo.

 
At 7:54 p.m., Anonymous Anoniem said...

Land van Ham, klinkt als "we're from the island Man".

Ik was te laat op de hoogte van dit spektakel, maar heb toch een klein graantje kunnen meepikken.

 
At 7:03 p.m., Blogger Peter Verpoorten said...

Heeft een even grote geschiedenis... Alleen géén katten zonder staart.

 

Een reactie posten

<< Home