PeterVerpoorten

Een groene politieke weblog uit Herentals

woensdag, januari 31, 2007

Wat door god verbonden is...

Scheiden doet lijden. Een waarheid als een koe. Heel vaak willen mensen die bij mij komen voor een echtscheiding dat ik hun huwelijk als het ware wegtover, slechte herinneringen en partner liefst inbegrepen. Echter is het niet zo vanzelfsprekend, want een echtscheiding is in België niet zomaar te verkrijgen. Of er is sprake van onderlinge toestemming (wat vaak zéér moeilijk is, ten gevolge van de verstoorde verstandhouding), of er is sprake van een fout (overspel, partnergeweld, dat soort zaken), of je moet minstens twee jaar uit elkaar zijn. Allemaal nogal hoogdrempelige zaken. Maar misschien ook niet slecht, aangezien dat we het huwelijk willen beschermen tegen impulsen om er in, maar ook om er uit te springen.
Daar brengt onze paarse regering verandering in! De hele VLD - top is van zijn vrouw af en op hun maitresse gekropen, en ligt dus in echtscheiding. Echter zijn de huidige regels niet enkel zo dat je niet makkelijk een echtscheiding krijgt, maar tevens dat je, indien je in fout gesteld wordt voor de breuk, je ertoe veroordeeld kan worden om je ex - partner een onderhoudsgeld te betalen, dat haar levensstandaard van tijdens het huwelijk moet garanderen...
Reden genoeg voor onze paarse excellenties om de huwelijksband van zijn laatste heiligheid te ontdoen, en vooral om de hoogte van de onderhoudsgelden eens serieus bij te stellen! In de toekomst is de levensstandaard van tijdens het huwelijk niet langer het criterium, maar wel 'behoeftigheid'. Wanneer een minister zijn vrouw dumpt, moet hij dus niet langer een 'ministersvrouw' betalen, maar moet hij er enkel voor zorgen dat ze net niet onder de brug sukkelt.
Soms hoeft men voor 'In de Gloria' - momenten enkel zijn krant open te slaan.