PeterVerpoorten

Een groene politieke weblog uit Herentals

maandag, september 11, 2006

Applaus voor Luc Cortebeeck

Een klein applausje van mij voor Luc Cortebeeck van het ACV. Cortebeeck stelt, mijns inziens terecht, dat het maar eens gedaan moet zijn met het gepruts aan de staatsinstellingen. Hij zegt hier wat de stille meerderheid van de burgers denkt, maar wat niet langer afgespiegeld wordt in het politieke landschap, nu alle traditionele partijen door ex - VU - carrièrejagertjes geïnfiltreerd zijn.
ACV vindt dat er al voldoende is geregionaliseerd (DS 11.09.2006)
BRUSSEL - Vlaanderen heeft ,,voldoende sleutels in handen om te slagen''. Dat zegt voorzitter Luc Cortebeeck van het ACV, de grootste vakbond van het land en overwegend Vlaams, in een interview met Lesoir. Hij luidt daarmee een andere klok dan de Vlaamse partijen en werkgevers die eensgezind meer bevoegdheden voor Vlaanderen eisen.,,Ik vrees dat de Vlamingen door altijd maar bepaalde stellingen naar voor te schuiven, tegen de belangen van de Vlamingen ingaan'', aldus Cortebeeck. De voorzitter van de christelijke vakbond meent dat een regionalisering van de arbeidsmarkt in België contraproductief zou zijn en vraagt zich af ,,welke sleutelbevoegdheden in het belang van Vlaanderen'' zijn. Daarop krijgt hij naar eigen zeggen geen overtuigend antwoord, ,,behalve dat dit debat onvermijdelijk gevoerd moet worden''.

4 Comments:

At 11:14 p.m., Blogger Peter Verpoorten said...

Een vakbond dient voor mij om de solidariteit met de zwakkeren te verdedigen. De band doorknippen met Wallonië omdat het daar minder zou gaan (wat overigens niet helemaal correct is, Limburg is de tweede armste provincie van België, voor Henegouwen, maar armer dan Luik), is dan ook strijdig met het doel van de vakbond. Maar ze moeten zich niet uitsluitend toeleggen op het koste wat kost verdedigen van de 'verworven rechten' van de leden, maar ook en vooral op de solidariteit met de minderbedeelden.

Als ze daar wat institutionele macht voor moeten inboeten, om ze in gang te krijgen, dan is het zo.

 
At 11:23 p.m., Blogger Sascha said...

Voor mij mag er wel wat terug aan de staatsinstellingen geprutst worden, met name een herverdeling (of is het nu herherverdeling) van de bevoegdheden terug naar Belgie.

Wat zijn we met een milieubeleid op 4 fronten (IGC's, europa; belgie, vlaanderen), daar waar de problematiek globaal en grensoverschrijdend is?

Ik ben mij bewust van de slogan "think local act global", maar vlaanderen is voor mij noch lokaal, noch globaal.

 
At 2:03 p.m., Blogger Sascha said...

ok, dat was een vergissing met rap te zijn, ik ken de problematiek en agenda 21 etc....

 
At 10:19 p.m., Blogger Peter Verpoorten said...

Uiteraard zijn er zogenaamde 'transfers' van Vlaanderen naar Wallonië. Het economische hart van ons land (de ruit Brussel Gent Antwerpen Leuven, en het gebied daarrond) zorgt voor de overgrote meerderheid van ons BNP, en dus ook voor de belastingen. Van daaruit gaan er gelden naar het hele land.

Limburg, de tweede armste provincie van België, na Henegouwen, als je de harde cijfers bekijkt, krijgt dus evenveel aan 'transfers' als pakweg Luik.

Echter ligt het economische hart voor het overgrote deel in Nederlandstalig gebied, dus als je het per regio bekijkt, dan lijkt het alsof de Walen een bende profiteurs is. Quod non. Als je de cijfers per provincie bekijkt (wat in dat soort studies nooit gebeurd) dan heb je een heel ander plaatje.

Dus als men pleit voor meer 'hefbomen', omwille van sociaal - economische verschillen, dan gebruikt men eigenlijk een vals plaatje om te komen tot een verdere splitsing. En dat is mijns inziens toch een separatistisch discours. Want de objectieve cijfers rechtvaardigen absoluut geen verdere splitsing.

 

Een reactie posten

<< Home