PeterVerpoorten

Een groene politieke weblog uit Herentals

vrijdag, augustus 25, 2006

Einde van een tijdperk

Intrigerend bericht vanmorgen in het Belang van Limburg. De steenkoolwinning in Limburg is definitief afgelopen. Iedereen weet wel dat de mijnen toe moesten, omdat ze te veel kosten. Langs de andere kant hebben we nu in Limburg een vreselijk hoge werkloosheid, en duiken er meer en meer integratieproblemen op. Ik heb me altijd afgevraagd, of het geld dat we nu in werkloosheidsuitkeringen en integratie - initiatieven moeten pompen, niet méér is dan dat we hadden uitgegeven als we de mijnen hadden opengehouden?
Er is nooit sprake geweest van racisme, zolang iedereen samen in de mijn werkte. In de put was iedereen even zwart. De solidariteit tussen de mijnwerkers was fenomenaal. Bij de stakingen tegen de sluitingen stond iedereen schouder aan schouder.
Men vraagt zich af hoe het dan komt dat het Vlaams Blok in diezelfde mijngemeentes vandaag de dag toch stemmen haalt? Die mensen kennen elkaar toch allemaal van vroeger, van op het werk in de put. Tja, tegen de miljoenen euro's die het Blok in haatpropaganda pompt, is geen enkele gemeenschap bestand zeker? En zo blijven wij met belastinggeld onze eigen dorpen vergiftigen.

25/08 Laatste steenkool uit Limburgse bodem gehaald

Alle steenkool die nog in de mijnterril van Winterslag zat is er uitgehaald. Dat betekent dat na de Kempense Steenkoolmijnen nu ook Limcoal geen activiteiten meer heeft in Genk en dat het laatste brokje steenkool dat ooit uit Limburgse bodem gehaald werd, weg is.
Nu wordt alles in gereedheid gebracht om er een fiets- en wandelgebied van te maken met horeca en bijkomende faciliteiten.Limcoal was het laatste bedrijf dat steenkool recupereerde uit de mijnterrils van Winterslag. In Zwartberg is die recuperatie al eerder stop gezet. Ook in Beringen zijn er even pogingen geweest om de mijnterril opnieuw te wassen maar de opbrengst daarvan zou, net zoals die van Zolder, Houthalen, Eisden en Waterschei, te povertjes zijn.
Winterslag is in 1917 als eerste Limburgse steenkoolmijn met de exploitatie van de ondergrond gestart. De mijn heeft dan ook de oudste terril. En net die waren het meest interessant voor recuperatie van resterende steenkolen. De toenmalige wasserijen waren immers niet in staat om alle ontgonnen steenkolen te scheiden van het gesteente met als gevolg dat zo’n tien tot vijftien procent steenkolen op de mijnterril terecht kwam.