Rechtenopleiding voor Limburg
Er zou nu toch geen rechtenopleiding komen in Limburg. De bevoegde commissie heeft (na ‘advies’ van KU Leuven, UGent en UAntwerpen) geoordeeld dat er ‘geen nood is aan een bijkomende opleiding rechten in Vlaanderen’. Dat de concurrentie van de Universiteit Limburg dit ‘onnodig’ vind, was wel te verwachten. Dat de commissie echter weigert om rekening te houden met het feit dat in Limburg véél minder jongeren universiteit (kunnen) volgen, is een regelrechte schande.
16/08 Geen studierichting rechten in Limburg (HBVL)
De Erkenningscommissie heeft een negatief advies uitgebracht omtrent de noodzaak aan een nieuwe opleiding rechten aan de transnationale Universiteit Limburg (tUL), het grensoverschrijdende samenwerkingsverband tussen de universiteiten van Hasselt en Maastricht. Dat deelt rector Luc De Schepper van de Universiteit Hasselt woensdag mee.
De Erkenningscommssie was van oordeel dat er in de context van rationalisering en optimalisering van het hoger onderwijsaanbod geen nood is aan een bijkomende opleiding rechten in Vlaanderen. De Schepper reageert ontgoocheld op het "njet" van de commissie, maar stelt anderzijds dat het niet helemaal onverwacht komt gezien de commissie zich moest baseren op het advies van de andere Vlaamse universiteiten en hogescholen. Dat zijn immers concurrenten, zo luidt het.
Het universiteitsbestuur zal binnen de vijftien dagen een tweede aanvraag indienen bij de Vlaamse regering. Die moet dan binnen de maand een uitspraak over de noodzaak van de opleiding doen. De rector hoopt naar eigen zeggen dat de Vlaamse regering haar eerder gedane engagementen in het kader van de Limburgplan zal nakomen. In het Limburgplan werd een opleiding rechten aan de tUL in het vooruitzicht gesteld. De Vlaamse regering nam in maart van dit jaar nog de beslissing om 10 miljoen euro opstartfinanciering te voorzien voor de opleiding. Ook werd de onderwijsbevoegdheid rechten voor de tUL ingeschreven in het decreet van 16 juni 2006, aldus nog de rector.
De tUL legitimeerde de aanvraag voor een nieuwe opleiding rechten met de achterstand van de Limburgse jongeren inzake participatie aan universitair onderwijs. De Erkenningscommissie oordeelde evenwel dat deze potentiële groei geen bijkomende rechtenopleiding rechtvaardigt.
De Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) verdedigde de rechtenopleiding aan de tUL onlangs nog vanwege het innovatieve karakter van de opleiding. Die vertrekt vanuit van de gemeenschappelijkheid van de Europese integratie van nationale rechtstelsels. De VLIR was ook gecharmeerd over het studentgerichte onderwijsconcept, dat een samenspel is van probleemgestuurd onderwijs en opdrachtgestuurd onderwijs.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home