PeterVerpoorten

Een groene politieke weblog uit Herentals

woensdag, augustus 30, 2006

Zware metalen in de Kempen

Vandaag in het Belang, een artikel over het feit dat de kempen vervuild zijn met zware metalen. Dit is natuurlijk héél erg.
Maar het allerergste is natuurlijk: IEDEREEN WEET DIT AL LANG. Alleen onze politici in Brussel kwamen vorig jaar uit de lucht vallen. Gelukkig werden er onmiddellijk krachtige maatregelen genomen! ER WERD EEN ONDERZOEK BEVOLEN!
Daar word ik dus razend kwaad van. Waarom denk je dat ze die fabrieken in eerste instantie hebben hier neergepoot? Uit menslievendheid? Natuurlijk niet: omdat ze die vuiligheid indertijd nergens anders wilden. Om dan tientallen jaren na datum op deze manier te doen alsof je van niets wist, moet je ofwel een behoorlijke idioot zijn, ofwel manifest ter kwader trouw. Dit is een probleem dat al tientallen jaren bestaat, dit is een probleem dat al tientallen jaren bekend is. DOE ER DAN WAT AAN!
Of is een mensenleven in de kempen minder waard dan in Gent of Antwerpen?
30/08 Cadmium ook in het huisstof in Noord-Limburg
In Lommel, Balen, Overpelt en Neerpelt bevat het huisstof bijna drie keer meer cadmium dan elders. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteiten van Leuven, Hasselt en Louvain-la-Neuve dat pas gepubliceerd is in het vaktijdschrift Environmental Research. "Het inademen van stof is minstens even belastend voor het lichaam als het eten van met cadmium besmet voedsel," zegt professor Jan Staessen die de studie leidde. Eerder raakte al bekend dat in de met zware metalen besmette woonzones van de Umicore-gemeenten longkanker vier keer zo vaak voorkomt. Om de blootstelling te beperken moeten bewoners een aantal preventieve maatregelen nemen. "Mensen zouden hun woonruimtes moeten inrichten zoals astmalijders," zegt Staessen.