PeterVerpoorten

Een groene politieke weblog uit Herentals

zondag, augustus 27, 2006

Een sterk Belgisch leger!

Het Belang van Limburg verwacht dat de Belgische troepen die de Vredesmacht in Libanon gaan versterken, uit het Kamp van Beverlo zullen komen. We kunnen alleen maar blij zijn dat de regering onze jongens de kans geeft om hun waarde te bewijzen voor ons buitenlands beleid. Veel militairen waren immers bijzonder op hun teen getrapt met het voorstel van SP.a - voorzitter Vandelanotte dit voorjaar, dat men het leger beter kon afschaffen.
Persoonlijk deel ik deze mening absoluut niet: een sterk leger is van immens belang voor ons buitenlands beleid. Als we enkel praten over vredesmissies, maar niet in staat zijn om deze met een duidelijk engagement kracht bij te zetten, dan is dit niet alleen veel geblaat en weinig wol, maar gewoon hypocriet. Wij zeveren over het belang van vredesmissies, maar de jongens van andere landen mogen het vuile werk opknappen.
Als klein land moeten we er zeker op letten dat we onze woorden kracht kunnen bijzetten met de inzet van grote aantallen, goed getrainde en bekwame troepen. Daarom wordt het misschien tijd om het leger opnieuw een budgetverhoging te geven (hetgeen de laatste 15 jaar niet meer gebeurd is!), zodat zij de verwachtingen van de regering op dit vlak kunnen inlossen.
Het Belgische leger heeft zeker een rol te spelen op het wereldtoneel: de aanhoudende instabiliteit in bepaalde regio's van onze planeet vraagt immers dat wij niet in onze luie stoel blijven zitten, maar onze verantwoordelijkheid nemen. Als we géén stromen vluchtelingen willen, dan moet ons buitenlands beleid er immers op gericht zijn om de oorzaken van deze vluchtelingenstromen weg te nemen. En daarbij spelen niet enkel diplomatie en ontwikkelingssamenwerking een rol, maar zijn ook onze strijdkrachten als derde pijler van ons buitenlands beleid van zéér groot belang.
26/08 Militairen Leopoldsburg wellicht naar Libanon (HBvL)
België stuurt nog in de loop van oktober militairen naar Zuid-Libanon. Hoewel onbevestigd is het waarschijnlijk dat het bataljon Carabiniers-Grenadiers uit Leopoldsburg de leiding krijgt en de beveiligingstroepen levert.
België levert een relatief forse bijdrage aan de VN-vredesmacht Unifil. In totaal stellen Europese landen zo'n 6900 manschappen ter beschikking, zo werd vrijdag op een EU-ministerraad in Brussel beslist.
Geleerd door de Rwanda-ervaring krijgen die militairen een eigen beveiligingsmacht, om te beginnen 80 manschappen, te versterken tot 138 - een volledige compagnie. Die gevechtscompagnie krijgt de beschikking over 30 pantsers: veertien M113-pantsers en dertien AIFV-pantsers, beide op rupsen en drie Pandur-pantsers op wielen. Het geheel wordt geleid door een commando van 50 tot 70 manschappen. Het materieel wijst op de inzet van pantserinfanterie.
In dat geval komt vooral het Bataljon Carabiniers-Grenadiers uit Leopoldsburg in aanmerking. Dat staat immers al enkele weken in standby om volledig getraind naar Afghanistan te vertrekken. Bovendien verklaarde minister Flahaut dat de leiding van het detachement in handen moet liggen van een gegradueerde met ‘geopolitieke ervaring’. En dat lijkt op het lijf geschreven van de commandant van de Karabiniers-Grenadiers, luitenant-kolonel Koen De Clercq. Die is met zijn bataljon voorbereid en heeft bovendien zelf ruime Midden-Oostenervaring.