Gevangenis te koop
Het lijkt wel alsof iedereen heden ten dage een appeltje te schillen heeft met Minister van Justitie Onkelinckx. En vaak is de kritiek gefundeerd. De enige die zou moeten zwijgen is Tony Van Parijs, omdat hij als minister van Justitie zelf niet gedaan heeft wat hij moest doen. Maar ja, daar stoort een tsjeef in verkiezingstijden zich niet aan.
Eén van de belangrijkste punten van kritiek is de chronische overbevolking van de gevangenissen. Als je de verhalen van mijn cliënten in de gevangenis zou horen, zou je je inderdaad de vraag stellen of dit niet in strijd is met de menselijke waardigheid.
Nu is de oplossing voor overbevolking op het eerste gezicht simpel: je bouwt nieuwe gevangenissen bij. Uit criminologisch standpunt is dat een twijfelachtige oplossing, omdat uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een gevangenis ALTIJD overvol zit, zelfs als je er bijbouwt en blijft bijbouwen. Doch dit geheel terzijde.
Men heeft er bijvoorbeeld voor gekozen om in Hasselt een nieuwe gevangenis te bouwen. Dit was nodig, want de gevangenissen van Hasselt en Tongeren waren dringend aan een opfrisbeurt toe. Maar wat leest men dan plots, nog geen anderhalf jaar na de opening van de nieuwe gevangenis van Hasselt in de krant? Dat de oude gevangenissen van Hasselt en Tongeren te koop staan...
Daar kan een mens dus met zijn verstand niet bij. De gevangenissen zitten stampvol, ze hebben er twee staan die moeten gerenoveerd worden, en dan besluit men doodleuk om deze niet te renoveren maar te verkopen.
Een heel aantal van de kritieken op de minister van Justitie zijn niet terecht, omdat zij op héél veel vlakken gewoon de beleidslijnen verder zet van haar voorgangers. Echter is het verkopen van twee bestaande gevangenissen in deze tijden, een voorbeeld van onbehoorlijk bestuur. We hebben die gevangenissen nodig.
28/09 Gevangenis Hasselt moet 1.720.000 euro kosten (HBvL)
De Limburgse afdeling van de Regie der Gebouwen wil nog voor eind 2007 de gevangenissen van Hasselt en Tongeren verkopen.
De Limburgse afdeling van de Regie der Gebouwen wil nog voor eind 2007 de gevangenissen van Hasselt en Tongeren verkopen.
Het vroegere cellencomplex aan de Martelarenlaan in Hasselt moet 1.720.000 euro opbrengen, voor dat in Tongeren wordt 460.000 euro gevraagd. De activiteiten die op dit moment plaatsvinden of gepland zijn in de gevangenissen kunnen zonder problemen doorgaan.
Opmerkelijk is dat geen van beide gebouwen vandaag een beschermd statuut geniet. Een projectontwikkelaar zou ze dus kunnen slopen. “Dat zullen wij geenszins toelaten,” zegt burgemeester Reynders van Hasselt. “We zullen erover waken dat minstens de gevel bewaard blijft.”
“Het hele dossier kadert in de huidige politiek om leegstaande openbare gebouwen te verkopen en de opbrengst in de staatskas te laten vloeien,” legt ingenieur-directeur van de Limburgse afdeling van de Regie der Gebouwen Guido Dhert uit.“Beide gevangenissen staan al een tijdlang leeg. Zowel in Hasselt als Tongeren hebben we wel afspraken met de besturen dat ze het complex aan zoveel mogelijk mensen kunnen tonen. In Hasselt gebeurt dat door allerlei activiteiten, in Tongeren door een tentoonstelling en door het Gallo-Romeins Museum. Die faciliteiten blijven voorlopig alvast gewoon doorlopen.”
“Ik vind de prijs die het aankoopcomité voor de gevangenis van Hasselt aangeeft zelfs nog veel te hoog,” reageert burgemeester Reynders van Hasselt, die meteen aangeeft dat de stad zelf voorlopig geen kandidaat-koper is. “Maar geïnteresseerde projectontwikkelaars komen best eerst op het stadhuis langs. We gaan geenszins toelaten dat de gevangenis in zijn geheel tegen de grond gaat. Minstens moet de volledige voorgevel van het gebouw bewaard blijven als typisch stadsgezicht. Ik hoop eigenlijk nog steeds dat iemand het gebouw in zijn geheel - of alleszins de betere delen - wil bewaren en er een andere bestemming aan wil geven. Misschien moeten de scholen in de buurt eens uitkijken of ze hier geen weg mee weten.”
“De prijs van de Tongerse gevangenis is voor ons een nieuw gegeven, goed om weten,” klinkt het bij de Tongerse burgemeester Carmen Willems. “Voorlopig gebruikt het Gallo-Romeins Museum het complex.We moeten ons binnen het gemeentebestuur bezinnen over een aankoop en een mogelijke bestemming voor het complex. Het lijkt ook mij zonde om dat typische gebouw helemaal te laten verdwijnen.Wie straks in Tongeren in de nieuw verkozen stadsraad zit, heeft meteen een mooie uitdaging voor zich.”