PeterVerpoorten

Een groene politieke weblog uit Herentals

maandag, april 23, 2012

Groen Herentals onderschrijft campagne ‘HAND IN HAND tegen Racisme’


Groen Herentals kreeg net als alle andere partijen van de organisatie ‘Hand  in Hand’ vragen voorgeschoteld in verband met hun campagne voor een gemeentelijk antiracistisch tewerkstellingsbeleid.

Groen stelt vast dat de andere Herentalse partijen nog niet op deze vragen geantwoord hebben.

Groen Voorzitter Peter Verpoorten: ‘Voor ons telt wat werkt, en niet wat goed klinkt. De cijfers waarover ik beschik bevestigen dat er inderdaad een problematiek is op het vlak van studieresultaten en tewerkstelling van mensen van vreemde afkomst. Dat probleem moet aangepakt worden,omdat sociale ongelijkheid een bedreiging vormt voor de hele samenleving, en niet enkel voor de betrokken gezinnen.’

Dit is de reactie van Groen Herentals op de vragen van ‘Hand in Hand’:

Groen Herentals stelt vast dat de cijfers boekdelen spreken: er is een véél groter deel van de allochtone bevolking dat in de armoede zit. Armoede en sociale ongelijkheid hangen in de praktijk samen met tal van andere maatschappelijke problemen (ziekte, criminaliteit, onstabiele gezinssituaties, geestelijk welzijn, druggebruik,...) die de hele samenleving belasten. Dit is een probleem voor ons allemaal, dat moet aangepakt worden met daden in plaats van met eindeloos gepalaver.

1.    Om te vermijden dat dit een uitzichtloze situatie wordt voor deze mensen (en hun kinderen, die er steevast de eerste slachtoffers van zijn), dient er een gericht beleid gevoerd te worden om hen intensief te begeleiden in het vinden van een degelijke woonst en fatsoenlijk werk, het in orde houden van hun sociaal statuut, het beheren van hun financiën,... Deze behoeften verschillen van gezin tot gezin, maar zijn levensnoodzakelijk voor een stabiel gezinsleven.

2.       Groen is tevens voorstander van een beleid dat discriminatie juridisch aanpakt. De wet is duidelijk op dit vlak, en discriminatie kan niet door de beugel. Veel te vaak wordt dit  racisme vergoelijkt als een soort 'keuzevrijheid'. Er staat veel te veel op het spel - voor ons allemaal - om hier licht over heen te gaan.

3.       Groen is zeker niet van mening dat ze het warm water hebben uitgevonden voor de aanpak van armoede en sociale ongelijkheid, en voor ons telt dan ook wat werkt eerder dan wat goed klinkt. Als quota blijken te werken (of andere recepten niet blijken te werken), dan zullen wij deze steunen.

4.       Sowieso kiest Groen er voor om voor overheidsopdrachten enkel te werken met bedrijven die voldoen aan de hoogste standaarden qua milieu- en sociale politiek, die waar mogelijk fair trade en biologisch werken. Bedrijven met een veroordeling voor discriminatie of andere inbreuken op de sociale en milieunormen komen ons insziens  dus sowieso niet in aanmerking voor overheidsopdrachten.