PeterVerpoorten

Een groene politieke weblog uit Herentals

woensdag, april 25, 2007

Leve België

Nu de Standaard, jaren na het afvoeren van het AVV - VVK van de voorpagina, ontdekt heeft hoe fantastisch België wel is, kunnen wij toch niet achterblijven, dacht premier Verhofstadt.
De brave man is reeds acht jaar premier, maar nu over 14 dagen zijn federale overheid monsterlijke dwangsommen moet gaan betalen aan een stel NIMBY's uit Brussel, is hij toch wakker geschoten. Vanaf 10 mei moet de Belgische Staat 5000,00 € dwangsom betalen per nachtvlucht die vertrekt op de luchthaven van Zaventem en de Brusselse geluidsnormen niet respecteert. Zo besliste toch een Brusselse rechter, zo zijn eigen nachtrust mee verzekerend.
Dit is natuurlijk te debiel voor woorden, maar, volgens het Belgische Staatsrecht, wel degelijk correct. Het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest is nu éénmaal bevoegd om de geluidsnormen te bepalen op haar grondgebied, en de rechtbanken hebben de plicht om deze geluidsnormen toe te passen.
Dus kwam premier Verhofstadt met een oplossing: we maken de federale staat opnieuw bevoegd voor de geluidsnormen. Dit is uiteraard de logica zelve, maar er gaat nog véél water naar de zee vloeien voor dit effectief gerealiseerd zal worden. In ieder geval ben ik blij met het idee van Verhofstadt. Ik vreesde even dat men het plan van Renaat 'shit for brains' Landuyt ging volgen: 'wij betalen gewoon niet'. Hallo, iemand thuis?! Het is een dwangsom?! De deurwaarder komt beslag leggen wanneer je niet betaalt?!
De hele farce doet een beetje denken aan de discussie een aantal jaren geleden in verband met de luchtkwaliteit. Deze bevoegdheid is tevens gesplitst door al te overijverige communautaire onderhandelaars. Zodra men op gewestelijk niveau probeerde hier iets mee te doen, kwam men tot de ontdekking (hou u vast, want dit wereldschokkende besef was onze Vlaamse vrienden nog niet bekend!) DAT DE LUCHT NIET STOPT AAN DE TAALGRENS! En dat de gewesten op zichzelf dus niet veel konden doen met deze bevoegdheid. In plaats van de bevoegdheid braaf terug te geven aan de federale staat richten de drie gewesten samen de 'intergewestelijke cel voor het leefmilieu' op.
Dus, beste Vlaams - nationalisten, als België niet had bestaan, dan had men het moeten uitvinden.