PeterVerpoorten

Een groene politieke weblog uit Herentals

dinsdag, december 12, 2006

Keuzes maken

Ik word er zóó moe van. In Vlaanderen zitten de partijen stilaan aan elkaars kont te snuffelen in de paringsdans voorafgaand aan de komende federale verkiezingen om te zien wie het verst wil gaan met de staatshervorming. Laat ons eerlijk zijn. Buiten een paar onnozelaars ligt er daar niemand van wakker.
Waar de mensen wél van wakker liggen, namelijk de onheilsberichten over de natuur, het klimaat en de dieren, daar hoor je géén enkele politicus over. In Nederland is de situatie vergelijkbaar. Daar is men al zo ver gekomen dat godbetert het bedrijfsleven (het kapitaal! de grote satan!) de politici bij de les probeert te krijgen om de voor ons opdoemende kolossale milieuproblemen aan te pakken.
De verkiezingen van 2007 zullen bepalend zijn voor de toekomst. Kiezen we voor de goednieuwsshow van paars? Of kiezen we voor het straatje zonder eind van communautaire herrie met CD&V - N-VA? Of kiezen we voor de groenen, die eindelijk werk willen maken van het aanpakken van de problemen die onze hele planeet in zijn voortbestaan bedreigen?
Het klinkt misschien overdreven simpel, maar daar lijkt het wel op neer te gaan komen. Als zelfs Maurice Lippens al petities begint te ondertekenen voor een groener beleid, dan mogen de politieke analysten zich inderdaad eens de vraag gaan stellen of ze met de N-VA - soap zich niet op de echt belangrijke politieke ontwikkelingen zitten te verkijken.

Formateur, help ons duurzaam te produceren (NRC Handelsblad, 12.12.2006)
Het toekomstige kabinet, de politieke partijen en de Kamer moeten meer aandacht schenken aan bescherming van de natuur. Dat schrijven tachtig topmannen van het Nederlandse bedrijfsleven.
De verkiezingen zijn geweest, de formatie is gaande. Het valt ons op dat in het politieke debat en in de partijprogramma’s hierbij opnieuw weinig aandacht is geweest voor natuur, biodiversiteit en klimaat. Wereldwijd verdwijnen de ecosystemen, de natuurlijke eenheden van onze planeet met enorme snelheid met als oorzaak voornamelijk menselijk handelen. Elk jaar sterven er meer plant- en diersoorten uit. Wetenschappers wijzen ons hier regelmatig op, zoals in het door 1.300 wetenschappers uitgevoerde Millennium Ecosystem Assessment van de Verenigde Naties, dat vorig jaar werd gepubliceerd.
Wij, mensen werkzaam in nationale en internationale bedrijven en instellingen, maken ons hierover grote zorgen en vinden dat deze problematiek de afgelopen jaren te weinig aandacht heeft gehad in de nationale politieke discussie. De natuur vormt de basis van ons bestaan. We moeten haar behouden voor de toekomst.
U maakt nu uw plannen voor de komende vier jaar. Wij vinden dat u het beschermen van ons leefmilieu zowel hier als wereldwijd een hogere prioriteit moet geven. Dit is in het belang van onze toekomst, onze economie en ons welzijn. Het Nederlandse bedrijfsleven moet gestimuleerd worden om leiderschap te tonen en zelf bij te dragen aan duurzame ontwikkeling, maar ook de ruimte krijgen om zich verantwoordelijk op te kunnen stellen. Dit betekent dat regels uitvoerbaar moeten zijn, en dat duurzaamheid beloond wordt en niet wordt tegengewerkt via het ruim baan geven aan onduurzaam gedrag.
Nederland zal binnen de Europese Unie een strategie moeten ontwikkelen waarin innovatie gericht op hoogwaardige duurzame technologieën, kennisontwikkeling en maatschappelijke betrokkenheid bij de natuurlijke systemen centraal staat. Dit om te voorkomen dat ons welzijn ondermijnd wordt door het verlies van ons fundament, de natuur.
Wij verwachten van een nieuw kabinet, van welke signatuur dan ook, beleid en daadkracht op basis van een mondiale visie ten gunste van het duurzaam beheren van onze natuurlijke systemen, alsmede duidelijkheid wie deze portefeuille beheert. Wij nodigen de formateur en de leiders van de toekomstige coalitiepartijen, alsmede Kamerleden en partijbesturen uit om met ons en maatschappelijke organisaties deze langetermijnvisie te ontwikkelen en elkaar te helpen bij het opzetten van een daadkrachtig beleid.

Rein Willemse, Shell; Bert Heemskerk, Rabobank; Anthony Burgmans, Unilever; Wout Dekker, Nutreco; Michiel Jaski, Arcadis; Roderick Munsters, ABP; Alexander Rinnooy Kan, SER; Maurice Lippens, Fortis; Max Ter Linden, ABN Amro; Leo van Wijk, KLM.

De topmannen ondertekenden op persoonlijke titel en niet namens hun onderneming. De complete lijst van tachtig ondertekenaars staat op www.iucn.nl/LFN

9 Comments:

At 9:43 a.m., Anonymous Anoniem said...

Jullie gaan toch ook een kartel aan met Spa om sterker te staan. Logisch dat mensen niet voor groen kiezen, jullie zijn immers veel te extreem in jullie voorstellen. Hoe belangrijk ons milieu ook is.

 
At 9:53 a.m., Anonymous Anoniem said...

Beste Peter,

Wanneer we op Hams grondgebied blijven moet je toch bekennen dat jezelf toch ook graag snuffelt. Op dit moment kan je je beter in Ham bezighouden in plaats van Vlaanderen te bekritiseren. Ik denk dat je hier trouwens werk genoeg hebt. Je kan beter tijd investeren aan je huwelijksparner Luycx- Rutten.

 
At 11:50 a.m., Blogger Peter Verpoorten said...

Interessante mening dat Groen! te extreem zou zijn. Ik ben helemaal geen extremist. Ik vind mezelf behoorlijk gematigd, en toch voel ik me goed bij ons partijprogramma.

Ik heb dan ook geen idee welke 'extreme voorstellen' wij zouden doen.

De verschillen in programma tussen Groen! en SP.a zijn dan ook helemaal niet vergelijkbaar met die tussen CD&V en N-VA.

Tussen socialisten en groenen ligt eerder een generatiekloof dan een ideeënkloof. Beide partijen vinden dat je de vrije markt moet intomen, omdat ze wel het meest efficiënte resultaat oplevert, maar niet het beste sociale beleid. De groenen voegen daar bovendien ook nog het intomen van de vrije markt uit milieu - overwegingen aan toe (hetgeen uiteraard geen strijdpunt was in de 19e eeuw, toen de socialisten geboren werden).

 
At 9:38 p.m., Anonymous Anoniem said...

Beste Anoniempje,

Om te beginnen is het Luyckx, en verder spreken we in Ham nog altijd over de Sp-a.

Ik snap de uitdrukking "het duo Luyckx-Rutten" overigens niet, kan je me dat nog even nader verklaren?

 
At 10:40 a.m., Anonymous Anoniem said...

Sascha snapt de redenering over de tandem niet? Wel, het is toch deze tandem die alles regelt. zelfs de postjes regelen ze zelf. Meningen van andere partijgenoten worden niet gehoord.... misschien moeten we IEDEREEN die op de lijst van de recente verkiezingen stond eens een spreekbuis geven.

 
At 1:59 p.m., Anonymous Anoniem said...

blijkbaar weet jij dan meer van de partijwerking dan ikzelf.

een anonieme vlieg?

 
At 11:17 p.m., Blogger Wim Bosmans said...

mss wel een interne dissident, interessant topic hier. Eerste keer dat ik hier kom en direct fijne discussie ...

nuja de tandem luyckx-rutten snapt iedereen wel denk ik. 5 postjes Spa-Groen: twee voor familie rutten, twee vor familie luyckx. Lijkt in ieder geval op een tandem zonder dat ik hier verder enige uitspraak of mening over uitdruk.

 
At 11:36 p.m., Blogger Wim Bosmans said...

over het topic op zich. Mensen zijn vooral bezig met zichzelf vrees ik en hoe zij op de makkelijkste manier de meeste welvaart kunnen bekomen. En als het dan enigzins kan , houden we rekening met de natuur. Dat is de mentaliteit bij de mensen de dag van vandaag. Dit heeft als gevolg dat mensen vooral geinteresseerd zijn in welvaartstaat die een groeiende economie kent...

 
At 2:47 p.m., Blogger Peter Verpoorten said...

Ik denk dat véél mensen terug snakken naar tijden met minder welvaart maar meer samenhorigheid. Dat was toch een beetje de teneur bij ons aan de kersttafel.

En als ik de Amerikaanse kranten lees (het is jammer genoeg nog steeds zo dat de Belgische politiek intellectueel niet in staat is om zelf voor één keer de ernst van een situatie in te schatten) dan merk ik toch dat het milieu een steeds belangrijker rol begint te spelen in de politiek. Een heel aantal congresleden zijn daar effectief weggestemd in november op basis van hun verzet tegen milieuwetgeving. De Amerikaanse kiezer eist dat de politiek het milieu ernstig neemt.

En ik ben er van overtuigd dat de Belgische kiezer dat óók verwacht van de Belgische politiek.

 

Een reactie posten

<< Home