PeterVerpoorten

Een groene politieke weblog uit Herentals

donderdag, november 23, 2006

Duister

Met al dat nieuws over de Britney's en Paris Hilton's van deze wereld ontsnappen de ècht belangrijke zaken dan nog bijna aan mijn aandacht. Zo struikelde ik over het fantastische nieuws dat ons Hamse gemeentebestuur besloten heeft om de helft van alle straatverlichting uit te laten. Dan zijn we al halverwege... Nu de andere helft nog. Er is immers géén enkele zinnige reden voor het smossen met energie door de straatverlichting, zoals we hier in België doen.
Nachtelijke verlichting is immers milieuvervuiling: door de massale straatverlichting wordt het nachtritme van allerhande nachtdieren ernstig verstoord.
Uit studies blijkt dat het verkeer er onveiliger door wordt. De eerste drie weken dat straatverlichting geplaatst wordt, helpt deze de chauffeurs beter zien. Echter na drie weken treedt er een gewenning op, en door het valse gevoel van veiligheid worden autobestuurders net minder oplettend. Dit ten onrechte, want iedereen heeft al wel eens voorgehad dat er plots een fietser of voetganger opdook waar je het niet verwachtte. Straatlampen helpen nauwelijks om zwakke weggebruikers beter op te merken. Ook voetgangers en fietsers gaan er al te makkelijk van uit dat men hen ziet.
Verder wordt er ook makkelijker ingebroken op plaatsen met véél straatverlichting. De inbrekers zien beter, en hebben geen zaklampen nodig. Een zaklamp in een donker huis is sowieso verdacht. Het blijkt uit de misdaadcijfers dat criminelen makkelijke doelwitten opzoeken, en véél licht helpt hen bij het stelen.
Als voormalig bestuurslid van Jeugdvereniging voor Sterrekunde Descartes in Genk, kan ik het ook enkel toejuichen dat we het licht uitdoen. Hoeveel kinderen kunnen de grote beer nog aanwijzen? Wie weet de poolster nog liggen? Wij vervreemden van onze sterrenhemel. En wat is er nu romantischer als een sterrenhemel? Wat zet er méér aan tot denken dan het turen naar de uiteinden van ons heelal?
En tot slot is er natuurlijk de enorme hoeveelheden energie die we verkwisten, terwijl straatverlichting dus géén enkel nut heeft... Natuurlijk kunnen we niet zonder kerncentrales, als je het hele land constant als een kerstboom wil versieren. Maar de straatverlichting is er maar gekomen omdat de kerncentrales er toch stonden. En we kunnen makkelijk zonder beiden.
Doe de rest van die straatlampen dus voor mijn part ook maar uit.
Ham dooft helft straatverlichting (HBVL 17.11.2006)

HAM - Met het oog op een rationeel energieverbruik heeft het gemeentebestuur besloten om bijna de helft van de straatverlichting 's nachts te doven.

"We gaan de straatlampen om en om uitlaten", zegt burgemeester De Vis. "Enkel de kruispunten aan de Meerhoutstraat, de Zandstraat, de Gerhoevenstraat, de Nijverheidsweg blijven volledig verlicht."

Van de 2.048 armaturen blijven er na die ingreep nog zowat 1.100 branden. Op jaarbasis gaat dat de gemeente een besparing opleveren van ongeveer 7.500 euro. "Op dit ogenblik betalen we op jaarbasis bijna 38.400 euro.