PeterVerpoorten

Een groene politieke weblog uit Herentals

vrijdag, november 03, 2006

Verstandig groen

Voor de drie man en een paardekop onder u die effectief geloven dat Kris Peeters, onze CD&V - minister van milieu, een 'verstandig groen' beleid voert, heb ik het volgende veelzeggende artikel gevonden in de Gazet van Antwerpen.
Het wordt bijzonder grappig, wanneer je het leest in de wetenschap dat het enige verschil tussen een wit lichtje en een rood, blauw of groen lichtje de kleur van het glas is. Voor de rest zijn de technische eigenschappen identiek hetzelfde, ook de batterijen.
Geen witte sfeerlampjes meer op Proms (GVA 02.11.2006)
Er zullen nooit meer witte lichtjes schitteren tijdens de Night of the Proms in het Sportpaleis.De kleine sfeerlampjes, die elke bezoeker kreeg bij het binnenkomen, zijn vervangen door rode, blauwe en groene. ”Want op de witte lichtjes moeten wij belastingen betalen,” zegt organisator Jan Van Esbroeck. ”Op de rode, blauwe en groene niet.”Het witte lichtjesverhaal staat te lezen in het programmaboekje van de Proms. ”U hebt dit jaar geen traditioneel wit sfeerlampje gekregen,” spreken de organisatoren de bezoeker toe. ”Dat komt omdat de milieubelastingen (...) een bijkomende belasting op zaklampen aanrekenen. Alles wat geel of wit licht uitstraalt, definieert de belastingdienst als ‘zaklamp’.””Het is blijkbaar een nieuwe wet”, zegt Jan Van Esbroeck van het Sportpaleis. ”En onze advocaten hebben ons aangeraden om die te respecteren. Want die belasting bedraagt zestien keer de prijs van het lichtje zelf.” Om de belasting te vermijden, deelt het Sportpaleis nu rode, blauwe en groene lampjes uit.”Want die worden niet beschouwd als zaklamp en vallen dus niet onder die wet”, aldus Van Esbroeck. ”Raar maar waar.”De zaklampbelasting is een idee van Vlaams minister van Leefmilieu en Energie Kris Peeters (CD&V). Zijn woordvoerder vindt de belasting absoluut niet kafkaiaans. ”Die maatregel maakt deel uit van het milieubeleid van de minister. Wit licht, en geel trouwens ook, heeft zwaardere batterijen nodig. En die zorgen voor meer afval. Om het gebruik van wit en geel licht te ontmoedigen, is die maatregel ingevoerd. En we maken geen uitzondering voor de Night of the Proms.”