PeterVerpoorten

Een groene politieke weblog uit Herentals

woensdag, december 27, 2006

Eisbaer, oh Eisbaer...


Bekijk dit artikeltje in de Washington Post even, als je wil. De regering - Bush, die wij in Europa allemaal als de allerergste regering wereldwijd op vlak van milieubeleid beschouwen, gaat de ijsbeer op de lijst van de bedreigde diersoorten plaatsen. Door de klimaatsopwarming is het noordpoolijs in zo'n snel tempo aan het smelten dat de dieren gewoon in het water terechtkomen en verdrinken.
Ik zal niet zeggen dat de dit de regering - Bush vrijpleit van enige verantwoordelijkheid, integendeel. Het beleid van de Amerikaanse regering is om te huilen. Maar zij vallen steeds meer buiten de groeiende consensus in de Amerikaanse samenleving dat er dringend iets moet gebeuren.
Onze Belgische politici faken wel interesse in de milieuproblemen, maar doen eigenlijk helemaal niets. De regeringen Verhofstadt en Leterme zijn de hele tijd bezig met de bevolking te sussen: 'gaat terug slapen, lieve Belgjes, jullie regering is in goede handen!' Ondertussen gebeurd er echter helemaal niets.

maandag, december 25, 2006

Zalig kerstfeest!

Gisteravond naar de nachtmis geweest in de abdij van Tongerlo. Dan is het echt kerstmis. Beste wensen allemaal, en maak er een fijne dag van.

dinsdag, december 19, 2006

Geen plaats in de herberg

Berichtje vandaag op de website van de BRT. Een koppel dat zijn twee kleine kindjes achterliet bij een dakloze aan het Centraal Station te Antwerpen, terwijl het zelf wat heroïne ging scoren, kreeg 'een tweede kans'. Of de dakloze een tweede kans kreeg in het leven, werd echter niet vermeld. Het is natuurlijk ook maar kerstmis, en dan kunnen we toch niet inzitten met een man voor wie nergens plaats is.
Celstraf voor koppel dat kinderen dropte (BRT Nieuwsnet 19.12.2006)
di 19/12/06 - Een man en een vrouw die twee maanden geleden hun kinderen achterlieten bij een zwerver in Antwerpen om drugs te kopen, zijn veroordeeld tot dertig maanden cel. De helft van de straf is met uitstel.
De 26-jarige moeder en de 28-jarige vader waren met de trein naar Antwerpen gereisd om er heroïne te kopen. Aan het station lieten ze hun kinderen van één en vijf jaar achter bij een dakloze.
De ouders kregen elk een gevangenisstraf van dertig maanden waarvan vijftien maanden met uitstel en een boete van 5.500 euro met uitstel.
De rechter wou het koppel nog een tweede kans geven, maar ze moeten van hem eerst afkicken van hun heroïneverslaving. De kinderen zijn intussen geplaatst bij een pleeggezin.
De advocaat van het koppel is tevreden met de uitspraak en zegt dat haar cliënten beseffen dat ze dringend moeten ontwennen.

dinsdag, december 12, 2006

Keuzes maken

Ik word er zóó moe van. In Vlaanderen zitten de partijen stilaan aan elkaars kont te snuffelen in de paringsdans voorafgaand aan de komende federale verkiezingen om te zien wie het verst wil gaan met de staatshervorming. Laat ons eerlijk zijn. Buiten een paar onnozelaars ligt er daar niemand van wakker.
Waar de mensen wél van wakker liggen, namelijk de onheilsberichten over de natuur, het klimaat en de dieren, daar hoor je géén enkele politicus over. In Nederland is de situatie vergelijkbaar. Daar is men al zo ver gekomen dat godbetert het bedrijfsleven (het kapitaal! de grote satan!) de politici bij de les probeert te krijgen om de voor ons opdoemende kolossale milieuproblemen aan te pakken.
De verkiezingen van 2007 zullen bepalend zijn voor de toekomst. Kiezen we voor de goednieuwsshow van paars? Of kiezen we voor het straatje zonder eind van communautaire herrie met CD&V - N-VA? Of kiezen we voor de groenen, die eindelijk werk willen maken van het aanpakken van de problemen die onze hele planeet in zijn voortbestaan bedreigen?
Het klinkt misschien overdreven simpel, maar daar lijkt het wel op neer te gaan komen. Als zelfs Maurice Lippens al petities begint te ondertekenen voor een groener beleid, dan mogen de politieke analysten zich inderdaad eens de vraag gaan stellen of ze met de N-VA - soap zich niet op de echt belangrijke politieke ontwikkelingen zitten te verkijken.

Formateur, help ons duurzaam te produceren (NRC Handelsblad, 12.12.2006)
Het toekomstige kabinet, de politieke partijen en de Kamer moeten meer aandacht schenken aan bescherming van de natuur. Dat schrijven tachtig topmannen van het Nederlandse bedrijfsleven.
De verkiezingen zijn geweest, de formatie is gaande. Het valt ons op dat in het politieke debat en in de partijprogramma’s hierbij opnieuw weinig aandacht is geweest voor natuur, biodiversiteit en klimaat. Wereldwijd verdwijnen de ecosystemen, de natuurlijke eenheden van onze planeet met enorme snelheid met als oorzaak voornamelijk menselijk handelen. Elk jaar sterven er meer plant- en diersoorten uit. Wetenschappers wijzen ons hier regelmatig op, zoals in het door 1.300 wetenschappers uitgevoerde Millennium Ecosystem Assessment van de Verenigde Naties, dat vorig jaar werd gepubliceerd.
Wij, mensen werkzaam in nationale en internationale bedrijven en instellingen, maken ons hierover grote zorgen en vinden dat deze problematiek de afgelopen jaren te weinig aandacht heeft gehad in de nationale politieke discussie. De natuur vormt de basis van ons bestaan. We moeten haar behouden voor de toekomst.
U maakt nu uw plannen voor de komende vier jaar. Wij vinden dat u het beschermen van ons leefmilieu zowel hier als wereldwijd een hogere prioriteit moet geven. Dit is in het belang van onze toekomst, onze economie en ons welzijn. Het Nederlandse bedrijfsleven moet gestimuleerd worden om leiderschap te tonen en zelf bij te dragen aan duurzame ontwikkeling, maar ook de ruimte krijgen om zich verantwoordelijk op te kunnen stellen. Dit betekent dat regels uitvoerbaar moeten zijn, en dat duurzaamheid beloond wordt en niet wordt tegengewerkt via het ruim baan geven aan onduurzaam gedrag.
Nederland zal binnen de Europese Unie een strategie moeten ontwikkelen waarin innovatie gericht op hoogwaardige duurzame technologieën, kennisontwikkeling en maatschappelijke betrokkenheid bij de natuurlijke systemen centraal staat. Dit om te voorkomen dat ons welzijn ondermijnd wordt door het verlies van ons fundament, de natuur.
Wij verwachten van een nieuw kabinet, van welke signatuur dan ook, beleid en daadkracht op basis van een mondiale visie ten gunste van het duurzaam beheren van onze natuurlijke systemen, alsmede duidelijkheid wie deze portefeuille beheert. Wij nodigen de formateur en de leiders van de toekomstige coalitiepartijen, alsmede Kamerleden en partijbesturen uit om met ons en maatschappelijke organisaties deze langetermijnvisie te ontwikkelen en elkaar te helpen bij het opzetten van een daadkrachtig beleid.

Rein Willemse, Shell; Bert Heemskerk, Rabobank; Anthony Burgmans, Unilever; Wout Dekker, Nutreco; Michiel Jaski, Arcadis; Roderick Munsters, ABP; Alexander Rinnooy Kan, SER; Maurice Lippens, Fortis; Max Ter Linden, ABN Amro; Leo van Wijk, KLM.

De topmannen ondertekenden op persoonlijke titel en niet namens hun onderneming. De complete lijst van tachtig ondertekenaars staat op www.iucn.nl/LFN

zondag, december 10, 2006

De broek op de enkels

Jeetje. Wat een zootje is die N-VA. Met verbijstering vraag ik me af hoe je als partij uit zo'n bende onmensen kan bestaan dat je me medelijden doet krijgen met Jean - Marie Dedecker.
Wat ik van Dedecker vind, heb ik een paar dagen geleden al gepost. Maar zelfs zo iemand behandel je toch met enig menselijk respect. Die man wordt als een hond op straat gezet, voor een paar postjes, voor een zak zilverlingen.
De N-VA stroopt gewillig de broek af en laat zich als hitsige koorknapen misbruiken door de CD&V. De politiek heeft zware averij opgelopen door deze hele affaire. Normaal bekijk ik het gepruts van andere partijen met enig leedvermaak, maar van deze coup de théatre ben ik werkelijk en oprecht gedegouteerd. En hoe de N-VA als de politieke hoeren die ze zijn willen wegen op de staatshervorming, daar zullen ze binnenskamers nog wel eens een uitleg voor verzinnen.

maandag, december 04, 2006

De geschiedenisboeken

We zijn bijna één maand na de verkiezingen in de Verenigde Staten die George W. Bush tot een 'vleugellamme eend' herleid hebben, zoals dat in het politieke jargon heet. En één maand na de verkiezingen is het debat losgebarsten in de Washington Post over de nalatenschap van Bush. Hij heeft nog twee jaar om zijn stempel te drukken en zijn beleid te voeren, maar dat zal dus héél moeilijk worden met de democraten aan de macht in het Congress. Vandaar dat men stillaan de score begint op te maken van zijn presidentschap.
Het is al enige tijd mijn persoonlijke pronostiek dat hij behoorlijke kunstjes zal mogen gaan uithalen om niet als dè slechtste president aller tijden de geschiedenisboeken in te gaan, en de eerste opiniestukken bevestigen mijn vermoeden.
Er verschenen er gisteren twee.
Eén dat hem rangschikt als de slechtste president aller tijden.
En één dat hem 'slechts' als de vijfde slechtste president ooit rangschikt.
Eén ding kan ik u nu al voorspellen: dat er miljarden mensen een zucht van verlichting zullen slaken als hij op 20 januari 2009 de sleutels van de voordeur van het Witte Huis doorgeeft aan zijn opvolger.