Ik word er zóó moe van. In Vlaanderen zitten de partijen stilaan aan elkaars kont te snuffelen in de paringsdans voorafgaand aan de komende federale verkiezingen om te zien wie het verst wil gaan met de staatshervorming. Laat ons eerlijk zijn. Buiten een paar onnozelaars ligt er daar niemand van wakker.
Waar de mensen wél van wakker liggen, namelijk de onheilsberichten over de natuur, het klimaat en de dieren, daar hoor je géén enkele politicus over. In Nederland is de situatie vergelijkbaar. Daar is men al zo ver gekomen dat godbetert het bedrijfsleven (het kapitaal! de grote satan!) de politici bij de les probeert te krijgen om de voor ons opdoemende kolossale milieuproblemen aan te pakken.
De verkiezingen van 2007 zullen bepalend zijn voor de toekomst. Kiezen we voor de goednieuwsshow van paars? Of kiezen we voor het straatje zonder eind van communautaire herrie met CD&V - N-VA? Of kiezen we voor de groenen, die eindelijk werk willen maken van het aanpakken van de problemen die onze hele planeet in zijn voortbestaan bedreigen?
Het klinkt misschien overdreven simpel, maar daar lijkt het wel op neer te gaan komen. Als zelfs Maurice Lippens al petities begint te ondertekenen voor een groener beleid, dan mogen de politieke analysten zich inderdaad eens de vraag gaan stellen of ze met de N-VA - soap zich niet op de echt belangrijke politieke ontwikkelingen zitten te verkijken.
Formateur, help ons duurzaam te produceren (NRC Handelsblad, 12.12.2006)
Het toekomstige kabinet, de politieke partijen en de Kamer moeten meer aandacht schenken aan bescherming van de natuur. Dat schrijven tachtig topmannen van het Nederlandse bedrijfsleven.
De verkiezingen zijn geweest, de formatie is gaande. Het valt ons op dat in het politieke debat en in de partijprogramma’s hierbij opnieuw weinig aandacht is geweest voor natuur, biodiversiteit en klimaat. Wereldwijd verdwijnen de ecosystemen, de natuurlijke eenheden van onze planeet met enorme snelheid met als oorzaak voornamelijk menselijk handelen. Elk jaar sterven er meer plant- en diersoorten uit. Wetenschappers wijzen ons hier regelmatig op, zoals in het door 1.300 wetenschappers uitgevoerde Millennium Ecosystem Assessment van de Verenigde Naties, dat vorig jaar werd gepubliceerd.
Wij, mensen werkzaam in nationale en internationale bedrijven en instellingen, maken ons hierover grote zorgen en vinden dat deze problematiek de afgelopen jaren te weinig aandacht heeft gehad in de nationale politieke discussie. De natuur vormt de basis van ons bestaan. We moeten haar behouden voor de toekomst.
U maakt nu uw plannen voor de komende vier jaar. Wij vinden dat u het beschermen van ons leefmilieu zowel hier als wereldwijd een hogere prioriteit moet geven. Dit is in het belang van onze toekomst, onze economie en ons welzijn. Het Nederlandse bedrijfsleven moet gestimuleerd worden om leiderschap te tonen en zelf bij te dragen aan duurzame ontwikkeling, maar ook de ruimte krijgen om zich verantwoordelijk op te kunnen stellen. Dit betekent dat regels uitvoerbaar moeten zijn, en dat duurzaamheid beloond wordt en niet wordt tegengewerkt via het ruim baan geven aan onduurzaam gedrag.
Nederland zal binnen de Europese Unie een strategie moeten ontwikkelen waarin innovatie gericht op hoogwaardige duurzame technologieën, kennisontwikkeling en maatschappelijke betrokkenheid bij de natuurlijke systemen centraal staat. Dit om te voorkomen dat ons welzijn ondermijnd wordt door het verlies van ons fundament, de natuur.
Wij verwachten van een nieuw kabinet, van welke signatuur dan ook, beleid en daadkracht op basis van een mondiale visie ten gunste van het duurzaam beheren van onze natuurlijke systemen, alsmede duidelijkheid wie deze portefeuille beheert. Wij nodigen de formateur en de leiders van de toekomstige coalitiepartijen, alsmede Kamerleden en partijbesturen uit om met ons en maatschappelijke organisaties deze langetermijnvisie te ontwikkelen en elkaar te helpen bij het opzetten van een daadkrachtig beleid.
Rein Willemse, Shell; Bert Heemskerk, Rabobank; Anthony Burgmans, Unilever; Wout Dekker, Nutreco; Michiel Jaski, Arcadis; Roderick Munsters, ABP; Alexander Rinnooy Kan, SER; Maurice Lippens, Fortis; Max Ter Linden, ABN Amro; Leo van Wijk, KLM.
De topmannen ondertekenden op persoonlijke titel en niet namens hun onderneming. De complete lijst van tachtig ondertekenaars staat op www.iucn.nl/LFN