Leefbaarheid
Ik ga heel eerlijk zijn. Van artikels als dit wordt ik misselijk. Het is niet dat dit wereldschokkende onderzoeksresultaten zijn - dit is iets wat reeds 50jaar algemeen geweten is. De reden dat die non - ferrofabrieken in eerste instantie in de Kempen gezet werden is omdat de boerkes daar toch niks durfden zeggen over de vervuiling. Men wist dus al van het prille begin dat die smeerlapperij de leefbaarheid van de streek zou aantasten. Anders had men ze wel in Gent of Antwerpen gezet.
Maar het meest degoutante vind ik nog dat, zelfs vandaag de dag, de Kempenaars als tweederangsburgers worden behandeld. Er wordt niks, maar dan ook niks aan de historische vervuiling gedaan. Integendeel. In Limburg moet er nog industrie bijkomen van onze Vlaamse regering. Het hele ENA - project (economisch netwerk albertkanaal) is niet meer dan het hedendaagse equivalent van het afwentelen van de grootste vuiligheid op de Kempen, zoals honderd jaar geleden.
Gelukkig houden onze krachtdadige ministers zich wel bezig met de echte problemen van onze 'eersterangsburgers' in Brabant - het probleem Brussel - Halle - Vilvoorde. Als er terloops in de Kempen doden vallen, is dat zeker géén reden om het zwaardere dossier BHV opzij te schuiven.
Ik hoop dat de mensen in de Kempen beseffen dat Groen! de enige partij is waar ze op kunnen rekenen om aan hun zijde te vechten voor de leefbaarheid van hun streek. En ik hoop dat ze dat goed beseffen in het stemhokje volgend jaar.
Inwoners Noorderkempen sterven vroeger door cadmium (DM, 30.07.2008)
Bij inwoners van de Noorderkempen die rond voormalige en nog actieve non-ferrofabrieken wonen, werd voor de periode 1985 tot 2007 een verhoogd risico op een voortijdig overlijden vastgesteld. Het risico op een voortijdig overlijden lag bij hen twintig procent hoger. Als enkel de groep van kankersterften wordt bekeken, stijgt het risico zelfs met veertig procent.
Dat blijkt uit nieuwe onderzoeksresultaten die door de Belgische professoren Jan Staessen (KULeuven) en Harry Roels (UCL) in het vakblad "Environmental Health Perspectives" gepubliceerd werden. De onderzoekers stellen bovendien vast dat er geen drempelwaarde bestaat waaronder er geen verhoogd risico op voortijdige sterfte is. De professoren leiden dit af uit de resultaten van de onderzochte personen uit Balen, Mol, Lommel, Overpelt en Neerpelt die binnen een straal van twee kilometer rond de non-ferrofarieken woonden en uit de resultaten van de testpersonen uit Hechtel-Eksel die in een gebied wonen met een lagere cadmiumblootstelling.
Eerdere onderzoeken bij deze personen wezen al uit dat cadmiumblootstelling kan leiden tot gestoorde nierfuncties, botontkalking, het frequenter voorkomen van fracturen en een viermaal verhoogd risico op longkanker. "Zelfs lang na de sluiting van zink-cadmiumsmelterijen veroorzaakt het cadmium dat omwonenden via de mond of de longen in het lichaam krijgen, gezondheidsrisico's", zo stellen de onderzoekers.
De wetenschappers roepen de overheid op om in aanvulling van het Vlaamse Cadmiumplan in een versneld tempo cadmium in de besmette zones te ruimen. Ze pleiten er ook voor om de preventiecampagnes bij de omwonenden op te voeren en aan verdere monitoring van de cadmiumblootstelling bij de omwonenden te blijven doen. (belga/eb)