Staatshervorming voor beginners
Ramp, oh ramp. De staatshervorming zit in een impasse, berichten de kranten vandaag. Ik ga géén opsomming geven van alle problemen die volgens mij belangrijker zijn dan dit non - dossier (kijk om je heen, je weet zelf ook welke ze zijn).
De franstaligen zijn blijkbaar niet echt geïnteresseerd om Yves Leterme en zijn fascistische N-VA - kornuiten op hun wenken te bedienen. Misschien omdat zij maandenlang beledigingen naar het hoofd van de franstaligen hebben zitten slingeren om aan hun achterban te tonen hoe stoer zij wel niet durfden zijn. De strikjes campagne van N-VA als triest dieptepunt. Ik kan niet beginnen te beschrijven hoe beledigend en stigmatiserend die campagne was. Laat me zeggen dat ik dus alle begrip heb voor de Franstaligen wanneer ze nu een unaniem en welgemeend 'steek je eisen waar de zon niet schijnt' als antwoord klaarhebben.
Want, beste Yves, wat dit land nodig heeft is géén 'betere bevoegdheidsverdeling', maar een beetje beleefdheid en wederzijds respect. En dat begint bij jezelf. Maar je bent een tsjeef, en gespecialiseerd in de oude christendemocratische deugd van de hypocrisie, dus dit is ongetwijfeld niet aan je besteedt. Mijn campagneslogan was toch 'respect'? Respect is een levenshouding, Yves, géén campagneslogan. En als je die onnozele halzen van de N-VA ondertussen hun gang laat gaan, een behoorlijk holle slogan bovendien. Ze hadden evengoed een opgestoken middenvinger op hun affiches kunnen zetten. Maar soit, ik dwaal af.
Het probleem zit 'm immers niet bij de Franstaligen. Het probleem zit 'm bij de Groen! en de SP.a. De staatshervorming is een dossier waarbij zij niets maar dan ook niets kunnen winnen. Het probleem bij SP.a is dat Frank Vandenbroucke (de minister, niet de coureur, al maakt dat qua verwezenlijkingen en uitgekraamde onzin géén enkel verschil) de hele partijtop overtuigd heeft dat ze daar wél belang bij hebben. Dus de SP.a maakt de kapitale blunder om zijn steun toe te zeggen voor een dossier waar de eigen achterban zeker niet voor, en waarschijnlijk radicaal tegen is. Daarmee bovendien ook nog eens in de kaart spelend van de CD&V, waar een deel van het kiespubliek naartoe is gelopen.
Idem bij de groenen. Wij hebben een nota over een eventuele staatshervorming. Niemand zat daarop te wachten, maar men ging er binnen de partij van uit dat er sowieso over gepraat zou worden. Echter blijkt men dit een aantal maanden later vergeten te zijn, en gaat men er op één of andere manier van uit dat die nota ons standpunt vertegenwoordigd. Foute boel jongens. Gewoon boycotten, dat hele dossier. Laat Leterme zich er maar eens uitlullen. Maar geef 'm aub niet gelijk door 'm de Franstaligen als zondebok te laten gebruiken voor het feit dat hij zijn domme plannen niet kan uitvoeren. Want als er dan nieuwe verkiezingen komen, zijn wij het haasje. In dat debat hebben wij immers helemaal niks te zoeken.