PeterVerpoorten

Een groene politieke weblog uit Herentals

maandag, oktober 15, 2007

Nobelprijs




Nu blijkt het Nobelprijscomité toch ook in de ban te zijn van wat de pers in België hier zo toepasselijk als 'de klimaathype' omschrijft. Ik zou zo graag willen dat alle journalisten die voorafgaand aan de verkiezingen het hele thema als een 'hype' omschreven mij eens komen uitleggen waarom een eerbiedwaardige instelling als het comité zich laat meeslepen als waren het kinderen met flippo's? Misschien is er méér aan de hand, dan zij in hun minachting voor een politicus als Al Gore willen toegeven. Is er misschien links en rechts méér sprake van 'bewustwording' dan 'hype' (niet in België, natuurlijk, hier is het thema al lang van de agenda afgevoerd, met dank aan dezelfde journalisten die iedereen die zijn nek uitstak ridiculiseerden als waren ze losgeslagen volgelingen van die taart van een Margaretha Guidone).
De Nobelprijs voor de vrede werd terecht toegekend aan Al Gore en het IPCC (het VN - panel dat de klimaatverandering bestudeert). Ik heb dat maanden geleden voorspeld. Er is niemand die op dit ogenblik zo'n grote rol speelt in deze derde golf van de Verlichting als Al Gore. Na het liberalisme en het socialisme is het ecologisme immers een nieuwe stroming binnen de Verlichting die ernaar streeft om ieder mens de kans te geven op een gelukkig leven. En daarom is de Nobelprijs voor de Vrede ook terecht.
'De reacties waren echter over het algemeen vijandig. Voor véél mensen is het gezever over het klimaat echt wel genoeg geweest, en mag stilaan overgegaan worden tot de orde van de dag. Wat moet je immers denken van een debiele reactie als 'wat heeft het klimaat nu met Vrede te maken?'.

Er zijn immers belangrijker zaken: geld verdienen en opdoen (internationaal) en Brussel - Halle - Vilvoorde (België). Dat gelul over klimaat en milieu en natuur is voor veel mensen niet meer dan 'inconvenient'. Het dossier is immers toch alleen van belang voor negers (de derde wereld wordt volgens prognoses het hardst getroffen door de klimaatverandering) en onze kinderen (en die zijn er toch nog niet, of hebben toch niks te zeggen... Anders pakken we hun zakgeld af). Ha! Ieder schaart dus nog mee wat hij kan krijgen en de laatste doet het licht uit. Après nous le déluge!