PeterVerpoorten

Een groene politieke weblog uit Herentals

donderdag, mei 25, 2006

Lezersbrief De Standaard 19.05.2006

Vorige week heb ik een lezersbrief gestuurd naar De Standaard. Ik geef 'm jullie mee als opwarmertje voor deze Blog.

Dweilen met de haatkraan open
Op 21 april 2004 werden de vzw Vlaamse Concentratie, de vzw Nationalistische Omroepstichting en de vzw Nationalistisch Vormingsinstituut - het hart, de longen en de ruggengraat van het Vlaams Blok - door het Hof van Beroep in Gent veroordeeld wegens het behoren tot of medewerking verlenen aan een organisatie die kennelijk en herhaaldelijk discriminatie verkondigt. De organisatie in kwestie was het Vlaams Blok.
Dat arrest heeft geen enkel gevolg gehad. Waar de politici over elkaar heen struikelen om hun verontwaardiging uit te schreeuwen wanneer politie en gerecht jonge boefjes moeten laten gaan omdat er geen plaats is in jeugdinstellingen, daar bleef het angstig en lafhartig stil, die 21ste april. Nochtans zijn we het er allemaal over eens dat we jonge boefjes geen indruk van straffeloosheid mogen geven. Waarom geeft men het Vlaams Blok dan wel die indruk?
Op 13 juni 2004 behaalde Vlaams Belang (veiligheidshalve was de partij intussen van naam veranderd, maar niet zonder te benadrukken dat er niets zou veranderen) ongeveer één miljoen voorkeurstemmen. Onze politici raakten niet verder dan de gebruikelijke uitspraken 'dat Vlaams Belang teert op de maatschappelijke problemen'.
Als één miljoen mensen (25 procent van het electoraat) zijn stem geeft aan een organisatie die nog geen twee maanden eerder veroordeeld is voor het aanzetten tot haat en discriminatie, dan mag je toch stilaan tot de vaststelling komen dat zo'n organisatie niet teert op de maatschappelijke problemen, maar zelf een maatschappelijk probleem is.
Ik zou zelfs verder durven gaan: heren politici, het Vlaams Belang is maatschappelijk probleem nummer één van onze generatie, en wij zullen er in de geschiedenisboeken op afgerekend worden hoe we er mee omgaan. Op dit ogenblik is onze prestatie vrij povertjes, want het Vlaams Belang wordt nog steeds door u gefinancierd, met ons belastinggeld. Wij zijn op deze manier allen medeplichtig aan de vergiftiging van onze eigen samenleving. We dweilen met de kraan open. Je kan de gevolgen van haatpropaganda maar opdweilen , als je eerst de kraan van de haat hebt dichtgedraaid.