PeterVerpoorten

Een groene politieke weblog uit Herentals

dinsdag, juni 16, 2009

Kustgebied van België meest vervuilde van EU (HBVL)

De kust is altijd Vlaams in het Belang van Limburg, behalve als het over dit soort zaken gaat.
Nergens in West-Europa is de kust zo vervuild als in België. In de hele Europese Unie zijn enkel de zwemzones in Roemenië meer vervuild. Dat blijkt uit gegevens van het Europese Milieuagentschap voor het jaar 2008. Volgens de huidige milieunorm stelt het water aan de kust het goed, maar volgens de toekomstige en verstrengde Europese normen is het zeewater aan de Belgische kust enorm vervuild en is het ongezond om er in het zwemmen. Volgens deze standaard voldoen slechts zes van de 40 onderzochte badplaatsen aan de strengere hygiënenorm.
Die nieuwe norm zal vanaf 2015 gehanteerd worden door de EU. De overheid zal dus tegen dan een tandje moeten bijsteken om de badplaatsen properder te krijgen. De voornaamste reden waarom we het plots zoveel slechter dan volgens de nieuwe normen is voornamelijk te vinden in onze smalle kuststrook. "Op een lengte van 65 kilometer monden relatief veel vervuilde waterwegen in de zee uit", zegt Mie Van den Kerckhove, woordvoerster van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) in De Standaard.
Ook het feit dat er zich weinig natuurgebieden bevinden tussen de zee en het binnenland speelt in ons nadeel. Volgens Van den Kerckhove is er echter geen reden tot paniek. De minimumnormen voor de gezondheid van de bader halen we wel.