PeterVerpoorten

Een groene politieke weblog uit Herentals

dinsdag, juni 09, 2009

Formatie

Géén enkele CD&V'er kan toch ernstig wensen dat zijn partij opnieuw met de N-VA in zee gaat. Zolang als het kartel duurde heeft de CD&V de indruk gegeven dat de N-VA de baas was, en zij als hondjes aan de Vlaams - nationalistische leiband moesten lopen. De N-VA genoot van de crisissfeer en heeft er alles aan gedaan om deze zo lang mogelijk te rekken, kost wat kost. De CD&V heeft er quasi haar reputatie bij ingeschoten, en het is mijn vermoeden dat de terugkeer naar de stabiliteit, door het dumpen van de N-VA, hetgene is dat hun reputatie gered heeft en de mooie verkiezingsuitslag van zondag heeft meegebracht. Niemand zit te wachten op een nieuw rondje crisis en spierballengerol.
Al doen ze hun politieke tegenstanders natuurlijk wel een mooi cadeau door de onmogelijke spreidstand van het kartel terug boven te halen. Dat de kiezers héél duidelijk zien dat Leterme en zijn crisis géén éénmalig ongelukje was, en dat je de C D&V niet langer kan betrouwen.
Politiek gezien is dat een verhaal waar we mee kunnen werken. Al heb ik zo hard géén zin in nog meer van dat gelul. Twee jaar zijn méér dan genoeg geweest. Misschien dan toch maar zo'n impotente tripartite.