PeterVerpoorten

Een groene politieke weblog uit Herentals

maandag, juni 16, 2008

Amerikaanse presidentsverkiezingen

Het stof is gaan liggen, uiteindelijk dan toch, in de Amerikaanse voorverkiezingen. Barack Obama is de democratische nominee voor de verkiezingen. John McCain was reeds langere tijd zeker van de republikeinse nominatie. En nu?
Nu beginnen de nationale campagnes. De verkiezingen zijn begin november. De volgende maanden zal het dus - hopelijk - duidelijk worden wie waarvoor staat. Eén ding is zeker: wie er ook wint, gaat een veel beter president zijn dan de huidige. Bush zal de geschiedenis ingaan als één van de slechtste presidenten ooit, en het Amerikaanse publiek beseft dat nu ook: géén enkele president sinds de tweede wereldoorlog is ooit zo onpopulair geweest als Bush op dit ogenblik is. En zelfs daarvoor moeten we al gaan zoeken naar de grote depressie van de jaren '30 om in de buurt te komen.
Het politieke klimaat is dan ook redelijk giftig voor de republikeinen. Zij verloren dit jaar reeds drie tussentijdse verkiezingen voor normaal veilig republikeinse zetel in het Huis van Afgevaardigden. Voor de Senaat wordt een verlies van 4 à 8 zetels verwacht, voor het Huis kan er momenteel nog geen duidelijke pronostiek gegeven worden, doch ook daar verwacht men klappen voor de Republikeinen.
De presidentsverkiezingen zijn echter een ander paar mouwen. Daar speelt uiteraard meer mee dan alleen tot welke politieke partij de kandidaten behoren. Vandaar dat ik op deze blog een icoontje post van een fantastische website die alle peilingen, staat per staat, op de voet volgt, zodat je op elk moment kan weten van waar de wind komt. Op dit moment staat Obama voor in de peilingen, ten gevolge van de publiciteit die hij genoot bij grijpen van de nominatie, en ook omwille van het algemene publieke klimaat. Maar in de politiek is een week een lange tijd, dus reden genoeg om te blijven volgen!