PeterVerpoorten

Een groene politieke weblog uit Herentals

woensdag, mei 14, 2008

Brabant

Marino Keulen slaagt er weer in om alle Nederlandssprekenden in dit land als idioten voor te stellen. En zo'n kermisfiguur moet dan de Raad van Europa overtuigen van ons briljante ras - en taalzuivere beleid. Maar laat ons eerlijk zijn, die flaminganten ZIJN dan ook een bende idioten...
Als je met de democratie prult, dan krijg je deze problemen. Zolang de Vlamingen proberen op slinkse manier de verkiezingsuitslag in Brabant te manipuleren, dan krijg je deze problemen niet opgelost. Dan mag je BHV splitsen, sociale woningen weigeren en burgermeesters niet benoemen zo veel je wil. Brabant is historisch tweetalig, daar verander je niks aan. Zonder 'etnische zuiveringen' krijg je die franstaligen niet weg uit de rand. Maar ik zou er niet aan twijfelen dat de Vlaamse regering dat intussen ook al aan het overwegen is.
Net zoals in Leuven in 1968...
Raad van Europa volgt Franstalige lijn (DS, 14.05.2008)
BRUSSEL - De delegatie van de Raad van Europa die de niet-benoeming van de Franstalige burgemeesters in de Rand rond Brussel onderzoekt heeft grote vraagtekens bij het Vlaamse beleid. 'Hoe kunnen burgers deelnemen aan het lokale politieke leven als ze hun eigen taal niet mogen spreken', zei delegatieleider Michel Guegant. 'Een beetje soepelheid en gezond verstand kan geen kwaad.'
Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen (Open VLD) noemt de kritiek 'absurd' en blijft bij zijn standpunt.De delegatie van de Raad van Europa gaf deze namiddag een persconferentie over hun eerste bevindingen van de situatie van de Franstalige burgemeesters. De officiële conclusies worden pas eind mei bekend gemaakt op de parlementaire vergadering van de Raad van Europa. Toch liet de delegatie al in zijn kaarten kijken. Ze volgen duidelijk de Franstalige lijn. In tegenstelling tot Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen (Open VLD) spreken ze niet over een juridisch feit, maar wel een politiek feit. 'De situatie is ernstig. Wij stellen vast dat drie democratisch verkozen burgemeesters niet benoemd worden', zegt Guegant. ‘Bekeken vanuit het Europees Handvest voor de Lokale Autonomie is dat een ernstig feit. Maar wij zijn hier niet om ons te mengen in het interne Belgische debat. België moet zijn problemen zelf oplossen.' Volgens Guegant zou het probleem zich vandaag niet stellen als burgemeesters rechtstreeks konden verkozen worden, zoals een eerdere delegatie in 2003 als advies meegaf.
Keulen: 'Dit is onbegrijpelijk' Marino Keulen vindt het onbegrijpelijk dat de delegatie van de Raad van Europa geen rekening houdt met de taalwetgeving. 'Het is net vanwege overtredingen tegen de taalwetgeving dat de burgemeesters niet zijn benoemd. Taalwetgeving is cruciaal in ons Belgisch bestel en dan hou je daar geen rekening mee. Dit is absurd. ''Dit is alsof iemand een voetbalwedstrijd moet analyseren zonder rekening te houden met de buitenspelregel', aldus de minister. Keulen wil het defintief rapport afwachten, maar zegt dat hij op zijn lijn blijft. 'Als de drie betrokken burgemeesters hun niet-benoeming willen aanvechten, moeten ze maar naar de Raad van State stappen, niet naar de Raad van Europa', zegt hij.
lob, svh, dsl