PeterVerpoorten

Een groene politieke weblog uit Herentals

maandag, mei 05, 2008

It's the economy, stupid

Aan mij zal het in elk geval niet liggen: ik werk véél te hard (vandaar de geringe activiteit op deze blog, de laatste weken). Maar blijkbaar is Vlaanderen vooral genoeg in zelfgenoegzaam franstaligen beladen met alle zonden van Israël, en véél minder in het voeren van een economisch beleid. De Vlaamse economie doet het helemaal niet zo goed. En als je de indicatoren bekijkt, dan scoren we goed op opleiding en werkkracht (iets wat de burgers zelf in de hand hebben), maar véél minder goed op aantal ondernemers, werkenden boven de 55 jaar, arbeidskosten en algemeen welvaartsniveau - die onder de verantwoordelijkheid van onze politici vallen... Gelukkig is er nog Brussel - Halle - Vilvoorde om de burgers af te leiden van het arrogante wanbeleid dat de Vlaamse politici de laatste jaren voeren.
Vlaamse economie staat stil (DS, 05.05.2008)
BRUSSEL - De Vlaamse economie haalt de Europese top niet (meer) en is er in de voorbije tien jaar niet op vooruitgegaan tegenover andere regio's.
Die harde waarheid blijkt uit een vergelijking van de economische prestaties van 125 Europese regio's. De cijfers werden verzameld door de studiedienst van de Vlaamse overheid. Op basis van tien basisindicatoren -zoals bbp per inwoner, aantal werkenden en werklozen, aantal ondernemers, onderzoeksinvesteringen- stelt het rapport een ranglijst op van de 125 Europese regio's. Vlaanderen haalt daarin tweemaal (nipt) de toptien, met een hoge arbeidsproductiviteit (9) en een hoog percentage aan hoogopgeleide werknemers (10). Of: de werkkracht en vakkennis van de Vlaamse werknemers behoren tot de top in Europa. Op dat vlak doen we het vandaag zelfs beter dan in 1995, toen Vlaanderen geen enkele plaats in de toptien behaalde. Dat is positief.
Maar op drie indicatoren doet Vlaanderen het slecht tot ronduit zeer slecht. Met het aantal ondernemers zitten we in de grijze middenmoot (60), met onze hoge arbeidskosten (117) en het geringe aantal werkenden ouder dan 55 jaar (109) bengelen we helemaal aan de staart van het Europese peloton. Inzake arbeidskosten zijn er maar acht regio's die nog slechter doen. Beterschap is er sinds 1995 niet te merken. Dat is negatief. Relatief behoorlijk tot matig zijn de Vlaamse scores voor welvaart (bbp per inwoner, 27), aantal werklozen (32) en uitgaven voor Onderzoek en Ontwikkeling (21). Maar in geen van die categorieën wist Vlaanderen tussen 1995 en 2005 vooruitgang te boeken. Integendeel, er was zelfs een lichte achteruitgang. Dat is verontrustend.
De Vlaamse minister-president, Kris Peeters (CD&V), heeft eerder al toegegeven dat de Vlaamse economie op dit ogenblik eerder in de Europese middenmoot dan in de Europese top thuishoort. 'Een goede middenmoter', aldus Peeters. Met het project 'Vlaanderen in actie' (Via) wil de regering-Peeters een extra economische stimulans geven. Het doel is Vlaanderen tegen 2020 opnieuw aan de Europese top te brengen door nieuwe beleidsinitiatieven inzake ondernemerschap, innovatie, talentontwikkeling en logistiek.Eind vorig jaar kreeg het Via-project een tweede start, nadat een eerste poging (nog onder minister-president Leterme) niet veel brokken had gemaakt. Volgende week, op 16mei, presenteert de Via-werkgroep Talent haar eerste rapport (over onder meer opleiding, talenkennis en diversiteit) op een Atelier in de Leuvense Brabanthal. In juli volgt een Atelier over logistiek en mobiliteit.