PeterVerpoorten

Een groene politieke weblog uit Herentals

zondag, februari 10, 2008

Het Belgisch leger

De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates, ook al heb ik géén hoge pet op van hem of van de regering waarin hij dient, heeft voor een deel gelijk. De Navo kan niet functioneren als er twee soorten landen zijn: zij die hun troepen inzetten en zij die dat niet doen. Dat is weinig collegiaal, en zo kan een alliantie niet functioneren. Dat is logisch, of je nu voor die alliantie bent of niet.
En Europa is nu eenmaal een ingeslapen continent, waar een groot deel van de burgerbevolking denkt dat elke frank voor defensie er één te veel is, en waar bepaalde politieke partijen denken dat ze het leger gewoon kunnen afschaffen. Ook al zijn dat linkse partijen, en ook al ben ik zelf lid van een linkse partij, ik deel die mening niet. Integendeel. Het Belgisch leger moet van mij ernstig geherwaardeerd worden. Groter, en beter uitgerust. Eventueel samengesmolten met de Nederlandse en Luxemburgse legers, om op grotere schaal aankopen, trainingen en maneuvers te kunnen doen (een europees leger is op dit ogenblik nog géén mogelijkheid, die schaalvergroting heeft op korte termijn meer negatieve dan positieve kanten, mijns inziens).
En je leger moet meer ingezet worden: wij zijn de mannen die de c130's leveren, maar die hun troepen niet durven inzetten. Er is werk genoeg, en het is onze jongens hun werk. Laat ze dat doen. Ik denk dan ondermeer naar het permanent stationeren van een aanzienlijke troepenmacht (zoals Frankrijk doet in zijn ex - kolonies) in Congo. De burgerbevolking van Congo snakt na decennia chaos naar stabiliteit en een normaal leven.