PeterVerpoorten

Een groene politieke weblog uit Herentals

dinsdag, april 26, 2011

Het land is moe

Voor iedereen die geïnteresseerd is in linkse politiek, kan ik een geweldig boek aanraden. 'Ill fares the land' oftwel 'Het land is moe' van de vorig jaar overleden Amerikaanse schrijver Tony Judt.


Het boek is een scherpe analyse van de 'ruk naar rechts' die de politieke besluitvorming en de samenleving de vorige dertig jaar gemaakt hebben. Judt geeft zijn visie op de kernwaarden van de sociaal-democratie, en stelt vast dat die helemaal niet overeenstemmen met de 'kernwaarden' van bijvoorbeeld 'New Labour'. Ik denk dat dit een zeer interessant boek zou zijn om Erik De Bruyn en Caroline Gennez eens over gedachten te laten wisselen. Misschien dat ze dan vaststellen waar het schoentje wringt.


Spoiler warning ahead: Caroline Gennez, en de halve socialistische partijtop, is helemaal geen socialiste, maar een links-liberale... Ook het ABVV moet dit boek maar eens ter harte nemen, want het zou een zicht kunnen geven op de frustrerende relatie die de vakbond al enige decennia onderhoud met de SP.a.